Foto: Valsts kanceleja

Ministru prezidente Laimdota Straujuma un Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājs Žans Klods Junkers trešdien divpusējās tikšanās laikā Briselē apņēmās darīt visu iespējamo, lai jaunais Eiropas Stratēģisko investīciju fonds (EFSI) sāktu savu darbību pēc iespējas ātrāk.

Ministru kabineta preses sekretāre Signe Znotiņa – Znota portālu "Delfi" informēja, ka Straujuma un Junkers pārrunāja prezidentūras prioritātes, kā arī nepieciešamo rīcību, lai prezidentūras laikā nodrošinātu sekmīgu jaunā Investīciju plāna Eiropai ieviešanu un lai Eiropas Savienības (ES) valstu ekonomikas un iedzīvotāji pēc iespējas ātrāk sajustu reālus ieguvumus.

Straujuma norāda, ka Latvijas prezidentūras laikā jānodrošina konstruktīva diskusija ar ES dalībvalstīm un Eiropas Parlamentu, lai vienotos par nepieciešamajiem tiesību aktiem Investīciju plāna iedzīvināšanai. Junkers savukārt uzsvēra, ka Investīciju plāns ir stratēģisks mehānisms līdzās ES Kohēzijas politikai. Tas paredz Eiropas Stratēģiskā investīciju fonda (EFSI) izveidi, kas tiks garantēts ar publiskā sektora līdzekļiem, lai mobilizētu vismaz 315 miljardus eiro papildu investīcijas nākamajiem trim gadiem. Tāpat tiks nodrošināta īstenojamo projektu uzskaite, novirzot investīcijas jomās, kur tas visvairāk vajadzīgas. "Virsmērķis ir ES konkurētspējas stiprināšana globālā mērogā, tostarp nodrošinot pēc iespējas pievilcīgāku vidi investīcijām," norāda EK priekšsēdētājs.

Straujuma arī apliecina, ka Latvijas prezidentūras izvirzītās prioritātes - konkurētspējīga Eiropa, digitāla Eiropa un iesaistīta Eiropa ir cieši saistītas arī ar enerģētikas politiku, kas ir viena no jomām, kur nepieciešamas lielākās investīcijas. Tādēļ prezidentūras laikā būtiska nozīme tiks pievērsta Enerģētikas Savienības koncepta izveidei. "Enerģētikas neatkarības stiprināšanai prezidentūras laikā īpaša nozīme tiks piešķirta, lai pabeigtu iekšējo enerģijas tirgus izveidi, tostarp fokusējoties uz enerģētikas infrastruktūras attīstīšanu. Tāpat darba kārtībā būs Enerģētiskā drošība, aktualizējot arī diskusijas par reģionālās pārvaldības lomu," informē Straujuma.

Jauno Eiropas Stratēģisko investīciju fondu (EFSI) plānots izveidot sadarbībā ar Eiropas Investīciju banku (EIB). Tā pamatā būs 16 miljardu eiro garantijas no ES budžeta, tostarp finansējums no CEF (Connecting Europa Facility) un Horizon 2020 programmām, un 5 miljardi eiro, kurus piešķirs EIB, kas kalpos kā sākuma kapitāls – garantiju formā. Tāpat dalībvalstis aicinātas veikt savu ieguldījumu, kam tiks piemērota Stabilitātes un izaugsmes pakta elastīgums. Pamatojoties uz vēsturiskās pieredzes piesardzīgām aplēsēm, fonda multiplikatora efekts tiek plānots 1:15.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!