Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) ceturtdien izteikusi bažas, ka kauju saasināšanās Ukrainas austrumos var radīt "jaunu vardarbības spirāli", un atgādinājusi, ka ES līderi brīdinājuši par iespēju noteikt stingrākas sankcijas pret Krieviju.

Saasinoties karadarbībai, Ukrainas vēstnieks ES Konstantīns Jeļisejevs aicināja 28 valstu bloku nekavējoties rīkoties, lai pastiprinātu sankcijas pret Maskavu.

Eiropas Komisijas (EK) pārstāve trešdienas sadursmes pie Doņeckas nodēvēja par smagāko Minskas vienošanās pārkāpumu. "Šī atjaunotā, intensīvā karadarbība var radīt jaunu vardarbības spirāli un ciešanas," sacīja EK preses sekretāre.

Viņa aicināja visas puses respektēt Minskas ugunspārtraukšanas vienošanos un atgādināja, ka ES līderi turpmākos lēmumus par sankciju atvieglošanu vai pastiprināšanu pret Maskavu piesaistījuši šīs vienošanās izpildei.

"Līderi ir ļoti skaidri sasaistījuši ierobežojošos pasākumus ar pilnīgu Minskas [vienošanās] ieviešanu, bet viņi ir arī norādījuši, ka paliek gatavi nepieciešamības gadījumā spert tālākus soļus," skaidroja EK pārstāve. "Tā paliek ES pozīcija."

Jeļisejevs paziņoja, ka Minskas vienošanās ir uz pilnīgas izgāšanās robežas, un norādīja, ka kaujinieku uzbrukumam Marjinkai ES būtu jāatbild ar stingrākām sankcijām pret Maskavu.

Paziņojumā vēstnieks aicināja ES "nekavējoties spert soļus Ukrainas teritoriālās integritātes un suverenitātes atbalstam, konkrēti, pastiprinot sankciju spiedienu pret Maskavu".

ES līderi martā vienojās, ka ekonomiskās sankcijas pret Krieviju tiks saglabātas līdz pilnīgai Minskas vienošanās izpildei. Tās tika pagarinātas līdz gada beigām.

Sagaidāms, ka oficiāls lēmums par ES sankciju turpināšanu pret Krievijas finanšu un enerģētikas sektoru, kā arī aizsardzības sektoru tiks pieņemts ES līderu tikšanās laikā 25. un 26.jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!