Foto: AFP/Scanpix

Reaģējot uz traģiskajiem notikumiem žurnāla "Charlie Hebdo" redakcijā, visi 28 Eiropas Savienības dalībvalstu kultūras ministri nākuši klajā ar paziņojumu, uzsverot vienotību centienos aizsargāt izteiksmes brīvību un mākslinieku tiesības brīvi nodarboties ar radošo darbu, liecina informācija Latvijas prezidentūras ES Padomē mājas lapā.

Eiropas Savienības kultūras ministri nosodījuši "bezjēdzīgo barbarismu, kas visnežēlīgākajā veidā mēģina graut mūsu galvenās vērtības".

"Par spīti pastāvīgiem nāves draudiem, viņi bija apņēmušies turpināt paust savu brīvību domāt un radīt ar humoru un talantu. Viņus noslepkavoja, jo viņi zīmēja un publicēja karikatūras. Šīs prātam neaptveramās rīcības nolūks bija apklusināt viņus uz visiem laikiem, pārtraukt žurnāla izdošanu un, plašākā nozīmē, ierobežot brīvību domāt, runāt un radīt. Šīs brīvības ir Eiropas demokrātijas pamatvērtības. Tās ir universālas demokrātijas vērtības," uzsvērts paziņojumā.

Ministri pauž pārliecību, ka mākslas brīvība un izteiksmes brīvība ir nelokāms un nesatricināms Eiropas kopīgo vērtību kodols.

"Mums, Eiropas Savienības kultūras ministriem, nav pieņemami teroristu centieni uzspiest mums savus standartus. Kopš neatminamiem laikiem māksla ir iedvesmojusi uz pārdomām, raisot jaunas idejas un cīnoties pret neiecietību un izpratnes trūkumu. Tieši izteiksmes brīvība daudzveidīgas kultūras vidē pārvērš šīs idejas jēgpilnā dialogā," sacīts paziņojumā.

Paziņojums tapis pēc Latvijas kultūras ministres iniciatīvas. Latvija prezidentūru ES Padomē pārņēma 1.janvārī.

Islāma pravieša Muhameda karikatūras vairākkārt publicējušā nedēļas laikraksta "Charlie Hebdo" redakcijā Parīzē ar Kalašņikova automātiem bruņoti uzbrucēji trešdien nošāva 12 cilvēkus un ievainoja vēl 11. Aizdomās turētos par uzbrukumu redakcijai piektdien nogalināja Francijas policijas specvienība.

Jau ziņots, ka svētdien Parīzē pēc traģiskajiem notikumiem norisināsies nacionālās vienotības manifestācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!