Foto: PantherMedia/Scanpix
Ministru kabinets (MK) otrdien laboja iepriekš kļūdas dēļ nepareizi noteiktos sezonas liegumu laikus Babītes ezerā.

Izmaiņas dabas lieguma "Babītes ezers" individuālajos aizsardzības un izmantošanas noteikumos nepieciešamas, lai novērstu pretrunas ar sezonas liegumu izveides mērķi un noteiktu sezonas liegumus putnu ligzdošanas, atpūtas un spalvu maiņas laikā, skaidro Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM).

Noteikumu grozījumos noteiktie sezonas liegumu termiņi un aprobežojumi ir paredzēti dabas lieguma "Babītes ezers" dabas aizsardzības plānā.

Dabas lieguma dienvidu daļā noteiktas aizliegtās darbības būs spēkā no 1.marta līdz 30.jūnijam, ziemeļu daļā - no 1.marta līdz 31.maijam. Savukārt Spuņņupes sezonas liegums paredzēts no 1.marta līdz 30.jūnijam, bet Gātes sezonas liegums - no 1.marta līdz 31.jūlijam.

Līdztekus sezonas liegumu termiņu noteikšanai tiek precizētas sezonas liegumos aizliegtās darbības. Lai nodrošinātu putnu sugu aizsardzību, tiek noteikts aizliegums veikt jebkādu veidu saimnieciskās un citas darbības, kā arī uzturēties sezonas liegumu teritorijā. Atbilstoši dabas lieguma dabas aizsardzības plānā paredzētajam noteikti izņēmumi atsevišķu darbību veikšanai.

Tā kā centrālā sezonas lieguma ziemeļu daļā liegums tiek noteikts līdz 31.maijam, bet dienvidu daļā - līdz 30.jūnijam, tad, lai ar laivu varētu iebraukt centrālā sezonas lieguma ziemeļu daļā, tiek atļauta dienvidu daļas šķērsošana laikposmā no 1.jūnija līdz 30.jūnijam pa speciāli iezīmētu ceļu.

Noteikumu projekts paredz, ka niedru pļaušanai visā dabas lieguma zonā jāsaņem Dabas aizsardzības pārvaldes rakstisku atļauja. Pieļaujamie niedru pļaušanas termiņi ir izvērtēti dabas aizsardzības plāna izstrādes laikā un ir balstīti uz ekspertu ieteikumiem.

Niedru pļaušanas termiņu ierobežojums attiecas uz visu dabas lieguma zonu. Tie atšķiras no sezonas liegumu termiņiem, jo sezonas liegumi tiek noteikti tikai laikā, kad teritorijā nav pieļaujama nekāda saimnieciskā darbība un uzturēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!