Foto: Shutterstock

Auto apriepojums ir viens no svarīgākajiem elementiem, kad runājam par satiksmes drošību. Bet vai tas arī var, piemēram, samazināt mūsu auto ekspluatācijas izdevumus ikdienā?

"Degvielas patēriņš ir tiešā veidā saistīts ar riepas rites pretestību – jo mazāka ir riepas rites pretestība, jo mazāks būs degvielas patēriņš," norāda Mārtiņš Grīnbergs, "Goodyear" tirdzniecības vadītājs Baltijas valstīs. "To, cik degvielu taupoša ir jaunā riepa, var redzēt uz tās Eiropas noteiktā marķējuma ar burtiņiem no A (taupīgākā) līdz D."

Tomēr Grīnbergs iesaka uzmanīties, jo ne visi riepu ražotāji izturas nopietni pret šo marķējumu un nekorekti klasificē savu riepu modeli, jo beigu beigās šo riepas klasi piešķir nevis kāda neatkarīga organizācija, bet gan pats ražotājs savās laboratorijās. "Piemēram, "premium" ražotāji, ja testos konstatē, ka kādā no parametriem atrodas uz klasifikācijas "burtu" robežas, tad labāk piešķir riepai zemāku klasi, lai neveidotos divdomīga situācija, ka riepa īsti neatbilst tam piešķirtajam rādījumam."

Interesanti, ka pastāv arī tāda riepu klasifikācija kā "eko riepas". Daži ražotāji īpaši izceļ atsevišķiem saviem modeļiem, ka tiem ir ļoti zema rites pretestība. Tad kāpēc visi auto ar tādām netiek aprīkoti, jo katrs taču vēlētos ietaupīt uz degvielas izmaksām? "Lai panāktu tā saucamo "eko riepu", tiek samazināts protektora dziļums, līdz ar to arī riepas ilgmūžība nebūs tik ilga kā standarta riepai," rezumē Grīnbergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!