Šoreiz studijas "RJ76 Films" raidījums "Tavs Auto TV" tuvāk aplūko automobili, kas vēl pirms nonākšanas Latvijā bija paguvis izcīnīt Eiropā nozīmīgāko autonozares titulu: 59 auto nozares žurnālisti no 22 valstīm šo auto ir atzinuši par labu esam un piešķīruši tam prestižo "Eiropas Gada auto 2024" balvu. Tādejādi "Scenic E-Tech" ir kļuvis par septīto "Renault" markas auto, kurš laika posmā no 1966. gada līdz mūsdienām uzvarējis šajā konkursā.

Jaunāko no "Renault" elektromobiļiem raidījums uzticējis izmēģināt Ģirtam Kubliņam – apdrošināšanas sabiedrības "If" transportlīdzekļu atlīdzību grupas vadītājam Latvijā. Būdams aktīvs ceļošanas entuziasts, gan ar velosipēdu, gan automobili mēro daudzus kilometrus ik gadu. Un vēl Ģirts aizraujas ar Latvijas populārās mūzikas vēsturi, ko pārzina teju eksperta līmenī.

"Renault Scenic E-Tech" ir veidots uz jaunas "Medium Amp R" platformas, tas ir 4,47 metrus garš automobilis ar gana ietilpīgu salonu un bagāžas nodalījumu (545 l), ar pilnu uzlādi tas spēj veikt līdz pat 625 km garas distances. Tā elektromotors ir novietots auto priekšpusē, bateriju bloks atrodas zem auto grīdas un tam ir priekšējo riteņu piedziņa.

Pirmā "Renault Scenic" paaudze tika ieviesta 1996. gadā un kļuva par vienu no populārākajiem kompakto minivenu jeb MPV modeļiem. Tolaik "Scenic" bija ļoti inovatīvs, piedāvājot dažādus risinājumus, piemēram, izņemamus un pārbīdāmus aizmugurējos sēdekļus, kā arī dažādus uzglabāšanas nodalījumus. Interesanti, ka arī savā debijas gadā tas ieguva "Eiropas Gada auto" titulu.

Ja palūkojamies uz modeļa nosaukuma izcelsmi – savulaik, prezentējot "Scenic", pirmo kompaktklases vienapjoma auto ģimenēm, "Renault" 90. gados atklāja jaunus auto tirgus horizontus. Modeļa pievilcības atslēgas bija forma, ietilpība un iekšējā apdare, kas bija radīta, domājot par pasažieru labsajūtu.

Jaunais "Renault Scenic E-Tech" ir pieejams divās versijās – ar 170 vai 220 ZS jaudu un attiecīgi ar 60 vai 87 kWh akumulatoru, kurš, kā jau iepriekš minēts, spēj nodrošināt enerģiju līdz pat 625 km veikšanai. Pēc raidījuma pieredzes, šī distance ir nedaudz mazāka, bet tik un tā, arī braucot dinamiski, tā pārsniedz 500 km atzīmi.

Uzlādes ātrums līdz 80% ietilpībai ir gana pietiekams – beidzamie 20% gan lādēsies ilgāk, bet, kā zināt ikdienas ekspluatācijā, lai pagarinātu akumulatora kalpošanas mūžu, tos nemaz nav ieteicams izmantot. Elektriskā "Scenic" cena ir, sākot no 44 tūkstošiem eiro ar mazu astīti.

Salons, tā iekārtojums un ergonomika auto vērtēšanā ir viens svarīgākajiem parametriem. Šajā automobilī ir diezgan viegli atrast pareizu sēdpozīciju – krēsla un stūresrata regulēšanas diapazons ir gana plašs, un arī pēc garākiem pārbraucieniem pie šī auto stūres negribēsies raudāt.

Interesants risinājums rasts panorāmas stikla jumtam – tam nav fiziska aizslietņa, bet to iespējams aptumšot, lai pārāk spoža saule netraucētu. Līdzīga sistēma jau ir redzēta arī citos auto, bet "Scenic" to iesējams aptumšot pa atsevišķiem segmentiem, piemēram, caurspīdīgu padarīt pusi stikla jumta.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!