Vai elektroautomobiļiem ir bail no ūdens un vai ir kādi auto vadīšanas knifiņi, kurus vajadzētu zināt tiem, kuri nolēmuši kļut par elektroauto īpašniekiem? Uz šo jautājumu atbild studijas "RJ76 Films" raidījums "Tavs Auto TV", ar otro sēriju turpinot 10 jaunāko elektromobiļu salīdzināšanas testu.

Šī raidījuma sižeta testa brauciena pirmā daļa norit drošas braukšanas poligonā, tādēļ pēc padomu sniedz "333" auto vadīšanas instruktors Aleksandrs Voļskis. Vai patiešām varētu būt tā ka elektro automobiļa vadīšana sarežģitos ceļa apstākļos būtiski atšķirās no klasiskajiem iekšdedzes spēkratiem?

"Fizika vienādi darbojas uz visa veida piedziņām. Elektromobilis viennozīmīgi ir smagāks par tādu pašu gabarītu iekšdedzes automobili. Tomēr autoražotājs to ļoti labi zina un, piemēram, uzstāda spēcīgākas bremzes. Braukšanā inerces spēki ir proporcionāli masai, un tādēļ ļoti izšķirošs ir izvēlētais ātrums. Kāpinot braukšanas ātrumu, inerces spēki pieaug ģeometriskā progresijā. Un elektromobiļu lielā masa var patraucēt ziemā – uz slideniem ceļiem. Turklāt, ņemot vērā, ka elektromobilis ir dinamiskāks, autovadītājam jābūt atbildīgam un jāspēj ātrumu kontrolēt," skaidro Voļskis."

Dažādi mīti un nostāsti, runājot par elektroautomobiļu tēmu, nav retums, dažreiz tie izklausās tik nopietni, ka liek pat uz mirkli aizdomāties, bet dažreiz tik komiski, ka liek smaidam plesties plašumā. Piemēram – kā jums škiet, vai elektroautomobiļi baidās no ūdens?

Pēc drošas braukšanas izmēģinājumiem "333" poligonā, elektrificētā testa automobiļu kolona uzņēma kursu Salacgrīvas virzienā. Tā kā kopējais kilometru skaits, kas jāveic šajā testā, nelika satraukumā trīcēt nevienam no šī testa dalībniekiem, jo vismaz 400 km ar vienu uzlādi spēj veikt teju katrs no tiem, testa braucēji varēja izbaudīt nesteidzīgu braucienu pa Vidzemes ārēm.

Vairāk skaties raidījuma video sižetā!

Raidījuma salīdzinošajā testā piedalās kopumā 10 elektroauto – "Cupra Born", "Volkswagen ID.Buzz", "Hyundai Ioniq 6", "Subaru Solterra", "Nissan Ariya", "Škoda Enyaq Coupe", "Audi Q8 e-tron", "BMW iX3", "Mercedes-Benz EQE SUV" un "Ford Mustang Mach-E".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!