Foto: Shutterstock
Intensīvas satiksmes vietās gaiss nav tas tīrākais transportlīdzekļu motoru izmešu dēļ, un piesārņojošās vielas ir kaitīgas veselībai. Nav brīnums, ka bieži tiek runāts par to, ka autovadītāji "smok satiksmes sastrēgumos" pīķa stundās. Tomēr autoražotāji pielieto mūsdienīgas tehnoloģijas, lai autobraucējiem nerastos hroniskas veselības problēmas.

Saprotams, ka pilsētās vislielāko piesārņojumu rada transportlīdzekļi un cietā kurināmā sadedzināšana. Tomēr pēdējais pastiprināti veicina piesārņojumu tikai aukstajā sezonā, kad mājokļiem nepieciešama apkure. Transportlīdzekļu emisijas piesārņo gaisu visa gada garumā, un ietekme autobraucējiem ir visievērojamākā.

"Daudzi cilvēki uzskata, ka atrašanās automašīnas iekšpusē pasargā viņus no kaitējuma, tomēr realitātē tieši tad mēs esam visvairāk pakļauti kaitīgo emisiju iedarbībai. Tieši priekšā braucošā auto izplūdes gāzes var viegli iekļūt mūsu auto. Reizēm braucu ar motociklu vai kādu vecāku automašīnu, kas liek ieelpot nefiltrētu gaisu. Ir pat gadījumi, kad pa priekšu braucošie piesārņotāji liek man saraukt degunu. Jaunāku modeļu spēkrati, kas aprīkoti ar izsmalcinātām gaisa filtrēšanas sistēmām, šajā ziņā ir manāmi pārāki, jo ievērojami samazina ārējo izplūdes gāzu ietekmi uz mašīnā braucošajiem," komentē žurnāla "Auto Bild Lietuva" galvenais redaktors Vitolds Miljus.

Kā ierasts, progresa priekšgalā ir "premium" segments – "Mercedes-Benz" dižojas, ka tā elektriskajam flagmanim "EQS" ir tik attīstīta gaisa filtrēšanas sistēma, ka tā salonā varētu veikt medicīnisku operāciju. "Volvo" ieviesa sintētisko filtru ar jonizatoru, kas faktiski bloķē gandrīz visu cieto daļiņu iekļūšanu salonā. Neatpaliek daži vidējās klases pārstāvji: "Hyundai" ir sācis izmantot gudru gaisa kondicionēšanas sistēmu, kas uzrauga gaisa kvalitāti salonā, un, ja tā konstatē pārmērīgu cieto daļiņu īpatsvaru gaisā, tā automātiski uzsāk ventilāciju.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!