Tā pa īstam neizbaudījuši zelta rudeni, esam nonākuši ziemā – gadalaikā, kuram vislabāk piestāv apvidus tipa automobiļi un visu riteņu piedziņa. Tieši tādēļ šoreiz studijas "RJ76 Films" raidījumā "Tavs Auto TV" viesojas viens no izsmalcinātākajiem šīs klases pārstāvjiem – jaunais "Porsche Cayenne".

Raidījuma ceļabiedrs ir uzņēmējs un autosportists Jānis Berķis. Viņš ir radošais direktors un partneris pilna servisa komunikācijas aģentūrā "mixd". Jāņa ikdiena paiet, pārsvarā radot dažādus risinājumus, konceptus un kampaņas. Bet gluži labi viņu atceramies arī no spraigām cīņām rallija trasēs, kur Jānis aizvadījis deviņas sezonas, izcīnot pjedestāla vietas Latvijas un Igaunijas čempionātos.

"Porsche Cayenne" ir aizraujoša vēsture. Ideja par tā izstrādi radās pagājušā gadsimta 90. gados, laikā, kad kompānija "Porsche" saskārās ar finansiālām problēmām. Pieprasījums pēc sporta automobiļiem bija krities, un Ferijam Poršem radās doma radīt ikdienas braukšanai piemērotu četrvietīgu apvidus auto. Lai samazinātu izstrādes izmaksas, "Porsche" sadarbojās ar kompāniju "Volkswagen" (kā zināt, "Cayenne" un "VW Touareg" dala vienotu platformu), tomēr pārējos auto agregātus radīja pats "Porsche", un rezultāts nelika vilties.

Neskatoties uz pretrunīgo reakciju un kritiku no "īsteno poršu" faniem, kopš 2002. gada, kad pārdošanā nonāca pirmā "Cayenne", tas ir kļuvis par vienu no pieprasītākajiem "Porsche" modeļiem. Un tas ir arī visvairāk pārdotais šīs markas auto Latvijā. Šī sportiskā apvidnieka ražošanas apjomi jau labu laiku ir pārsnieguši miljona vienību atzīmi.

Šī modeļa pastāvēšanas laikā ir nomainījušās trīs "Cayenne" paaudzes. Trešā no tām ražošanā nonāca 2017. gadā, bet šogad tā piedzīvoja pamatīgu modernizāciju. No vienas puses, tīri formāli nevaram to saukt par jaunu modeli, bet reālajā dzīvē jaunumu ir gana daudz. Būtiskas izmaiņas veiktas spēka piedziņā, šasijā, dizainā un aprīkojumā. Kā teicis, "Cayenne" produktu līnijas viceprezidents Mihaels Šetzle, šis ir viens no plašākajiem produktu jauninājumiem "Porsche" vēsturē.

Lai arī "Porsche" veiktās aptaujas liecina, ka tikai retais tā īpašnieks ir gatavs ar to doties bezceļos, tas ir aprīkots ar izsmalcinātu visu riteņu piedziņas sistēmu, pneimatisko balstiekārtu ar maināmu klīrensa augstumu un elektroniski kontrolējamiem bezceļa braukšanas režīmiem.

"Cayenne" vizuālais tēls ir uzfrišināts – jauni lukturi, izmainītas formas motora pārsegs un spārni, tomēr nopietnākās pārmaiņas ir jūtamas automobiļa salonā. Pirmo reizi šāds dizaina koncepts tika izmantots "Taycan" modelī. Funkcijas, kuras vadītājs izmanto bieži, atrodas tieši uz stūresrata vai tieši blakus tam. Automātiskās pārnesumkārbas pārslēga svira jaunajā "Cayenne" tagad atrodas uz priekšējā paneļa. Tādējādi viduskonsolē ir vairāk vietas glabāšanas nodalījumiem un klimata kontroles vadības blokam.

"Porsche Cayenne" bija viens no pirmajiem luksusa SUV, kas saviem pircējiem piedāvāja hibrīdtehnoloģijas. "Cayenne E-Hybrid" un "Cayenne Turbo S E-Hybrid" modeļi ir uzstādījuši savas veiktspējas un efektivitātes rekordus. Arī jaunā "Cayenne" tiek piedāvāta "E", "SE" un "Turbo E-Hybrid" modifikācijās, un to tehniskie raksturlielumi ir vairāk nekā iespaidīgi – 470 līdz pat 739 ZS.

Savukārt raidījuma testa auto "Cayenne S Coupe" ir aprīkots ar četru litru V8 biturbo dzinēju, kura jauda ir 474 ZS, ļaujot 100 km/h sasniegt 4,7 sekundēs. Runājot par izmaksām, "Cayenne" cenu amplitūda ir milzīga –, sākot no 95 tūkstošiem eiro bāzes izpildījumā ar 353 ZS jaudīgu dzinēju līdz pat 215 tūkstošiem par "Cayenne Turbo E-Hybrid GT".

Neapstrīdams ir fakts, ka "Cayenne" ir "Porsche" zīmola veiksmes stāsts. Tas savos pirmsākumos ne tikai piesaistīja "Porsche" jaunus klientus, bet arī vairoja kompānijas ieņēmumus, ļaujot uzņēmumam turpināt pilnveidot un ražot savus ikoniskos sporta automobiļus.

Lai arī tas izklausās neticami, bet ar "Cayenne" laišanu pasaulē "Porsche" pierādīja, ka SUV klases auto var būt gan praktisks, gan izsmalcināts, gan jaudīgs, tajā pašā laikā nezaudējot neko no bezceļa braukšanas spējām. "Porsche Cayenne" vēsture ir apliecinājums zīmola spējai pielāgoties mainīgajai tirgus dinamikai, reizē pierādot varēšanu nodrošināt inženiertehnisko izcilību un veiktspēju.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!