Autobūve visu tās pastāvēšanas laiku ir gājusi roku rokā ar modi un mākslu. Un ne velti viena no spilgtākajām popkultūras sastāvdaļām ir tieši automobiļi. Auto kā brīvības simbols; auto kā personības "pagarinātājs"; auto kā stila ikona vai auto kā iekāres objekts… Šoreiz studijas "RJ76 Films" raidījums "Tavs Auto TV" atrodas "Hanzas Peronā", kur norisinās jau 37. Rīgas modes nedēļa jeb "Riga Fashion Week" – Latvijā galvenais modes industrijas notikums.

Un iemesls, kādēļ modes nedēļā viesojas automobiļu raidījums, ir "Kia EV6". Tā pludlīnijas ir izsmalcinātas un dinamiskas, kas jau no pirmā acu uzmetiena nodod šī spēkrata sportisko dabu. Savukārt, tā nosaukums – "Kia EV6" – apstiprina, ka darīšana ir ar elektromotoriem.

Raidījuma viešņa ir cieši saistīta ar modes pasauli – Elena Strahova ir Baltijas Modes federācijas prezidente, un tieši viņas vadītā federācija organizē jau minēto "Riga Fashion Week". Modes industrijā Elena ir jau vairāk nekā 20 gadu, jo 90. gadu beigās pēc Parīzes modes nedēļas apmeklējuma ko līdzīgu izveidojusi arī Rīgā.

Laižot klajā šo auto, "Kia" ir spēris nozīmīgu soli elektrisko transportlīdzekļu tirgū. "EV6" jau pirmajās dienās izpelnījās sajūsmu no auto mediju puses. Pateicoties 800 voltu bateriju blokam, tas ne tikai spēj nodrošināt iespaidīgu uzlādes ātrumu, bet arī sniedzamības diapazonu. Ar vienu uzlādi 77,4 kWh akumulatoram ir gana rezerves, lai veiktu līdz pat 500 km, kas padara to praktisku ikdienas lietošanai un ilgākiem braucieniem, tajā pašā laikā neaizmirstot par braukšanas prieku.

Jaudīgākajā versijā "EV6" ir 325 ZS un visu riteņu piedziņa, bet 100 km/h tas spēj sasniegt 5,2 sekundēs. Bāzes versija ar 228 ZS līdz 100 km/h paātrinās 7,3 sekundēs. Turklāt "EV6" motors ir tik spēcīgs, ka ar to iespējams vilkt piekabi ar masu līdz 1600 kg.

Apģērbs, gluži tāpat kā automobiļi, ir mūsu vizuālā tēla sastāvdaļa. Un, paraugoties uz šo auto, patiešām ir kur piesiet acis: taisna jumta līnija (asa – kā ar nazi novilkta); durvju rokturi, kas iegremdēti virsbūves paneļos; iespaidīga paskata motora pārsegs un gaismas virtene, kas izliektā līnijā stiepjas no aizmugurējo riteņu arkām pāri bagāžas nodalījuma asajai kantei, saplūstot vienotā kopumā.

Tāpat kā var papildināt apģērbu ar rotaslietām, somām un citiem aksesuāriem, arī auto var personalizēt, izvēloties savam tēlam atbilstošu krāsu vai spēlējoties ar papildaprīkojumā atrodamies dizaina elementiem. Piemēram, "EV6" krāsu paletē ir četri toņi, kā arī iespēja izvēlēties vienu no septiņiem riteņu disku dizainiem.

Viena no svarīgākajām šī auto detaļām ir tā baterija. Tā sver iespaidīgus 477 kilogramus! Tās nominālais spriegums ir teju 800 voltu, un tieši tādēļ šo auto ir iespējams ļoti ātri uzlādēt. Izmantojot ātrās uzlādes stacijas, "EV6" akumulatoru no 10 līdz 80% iespējams piepildīt 18 minūtēs.

Runājot par šī auto gaitu un stabilitāti, tas pagriezienos ir teju vai pielipis pie asfalta, kam viens no iemesliem ir šī auto svars (tā pašmasa atkarībā no versijas ir ap divām tonnām) un bateriju izvietojums (tās atrodas ļoti tuvu zemei), arī pārējie auto agregāti ir ļoti kompakti un atrodas zemu, līdz ar to arī "Kia EV6" smaguma centrs ir zems. Tas brauc kā sportisks limuzīns – salons ir kluss, un brīdī, kad nospiežat akseleratora pedāli, paātrinājums ir labi jūtams.

Laiks mainās, mode mainās, un tas, kas vakar bija avangards, šodien vai rīt būs izplatīts masās. Arī elektroauto varbūt drīz būs tikpat ierasti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!