Foto: Publicitātes foto
Komerciālo transportlīdzekļu nozarē notiek ievērojamas pārmaiņas, un elektrifikācija kļūst par arvien dzīvotspējīgāku un pievilcīgāku iespēju uzņēmumiem, kas koncentrējas uz ilgtspējību un darbības efektivitāti. Tā kā uzņēmumi visā pasaulē atzīst steidzamību pielāgoties videi saudzīgākām tehnoloģijām, autoražotāji arī spēlē savu lomu plašāka elektrisko komerciālo transportlīdzekļu klāsta radīšanā.

Transporta attīstība: pāreja uz elektrību

Pārmaiņas ir vienīgā konstante, un biznesa jomā šī aksioma ir īpaši patiesa. Komerctransporta nozare ir sasniegusi ievirzes punktu, un elektromobiļiem (EV) ir galvenā loma virzībā uz ekoloģiski atbildīgu un rentablu loģistiku.

Sākotnēji komerciālais EV tirgus sākās ar pieticīgām ambīcijām, par prioritāti izvirzot lietderīgo slodzi, nevis akumulatora izmēru, lai nodrošinātu zemu kopējo transportlīdzekļa svaru. Šo agrīno posmu iezīmēja tādi spēkrati kā "Volkswagen e-Crafter" un "Mercedes-Benz eSprinter", kas piedāvāja nepilnu 40 kWh akumulatoru un ap 170 kilometru sniedzamību. Šie transportlīdzekļi uzņēmumiem parādīja elektriskās mobilitātes praktisko potenciālu pilsētas robežās.

"Auto Bild Lietuva" galvenais redaktors Vitolds Miļus novērojis arvien pieaugošo elektrifikācijas tendenci loģistikā. "Mēs esam uz nozīmīga kapitālremonta sliekšņa loģistikas ekosistēmā. Tas, ko mēs redzam tādās valstīs kā Norvēģija, neizbēgami paplašināsies visā Eiropā, arī Baltijā," sacīja Miļus. "Runa nav tikai par pašiem transportlīdzekļiem; runa ir par to, kā visa sistēma – sākot no patērētājiem līdz loģistikas gigantiem un valdības struktūrām – pielāgojas un attīstās."

Akumulatoru tehnoloģijas attīstība

Arvien progresīvākās tehnoloģijas ir uzlabojušas akumulatoru enerģijas blīvumu, paplašinot elektrisko komerciālo transportlīdzekļu iespējas un palielinot to pievilcību. Šajā kontekstā "Peugeot" piedāvājumi, īpaši "e-Expert", izceļas ar savu spēu nodrošināt līdz 329 kilometru sniedzamību ar pilnu uzlādi atkarībā no izvēlētās konfigurācijas. Šis solis uz priekšu ir devis uzņēmumiem iespēju elastīgi aptvert plašāku pilsētu un starppilsētu darbību spektru, neraizējoties par nepietiekamu sniedzamību, kas bija raksturīga agrākajiem EV modeļiem.

Netiek apdraudēta arī lietderīgā kravnesība. "Peugeot e-Expert" piemērs ir energoefektivitātes apvienošana ar ievērojamām kravnesības spējām, tāpat kā ar dīzeļdzinēju darbināmiem "Expert" modeļiem, kas ir būtisks aspekts uzņēmumiem ar augstām transporta prasībām.

Pielāgošanās spēja klimatam

"Peugeot" elektromobiļi, tostarp šīs markas elektriskais komerctransports, ir radīti, lai nodrošinātu uzticamu veiktspēju pat aukstā klimatā. Tas ir izšķirošs apsvērums tādām valstīm kā Latvija, Lietuva un Igaunija, kur ziemas temperatūra var būt diezgan barga.

Viena no galvenajām iezīmēm, kas palīdz "Peugeot" elektromobiļiem labi darboties aukstā laikā, ir siltumsūkņa iekļaušana. Siltumsūknis ir ierīce, kas pārnes siltumenerģiju no siltuma avota uz to, ko sauc par siltumrezervuāru. Tas nozīmē, ka arī aukstā laikā siltumsūknis var uzņemt ārējo gaisu, paaugstināt tā temperatūru un izmantot to spēkrata salona apsildīšanai. Šis process ir energoefektīvāks nekā tradicionālās apsildes metodes, kas var palīdzēt saglabāt elektromobiļa akumulatora darbības mūžu un paplašināt tā sniedzamības rādiusu.

Papildu siltumsūknim "Peugeot" elektromobiļiem ir arī citas iezīmes, kas palīdz pielāgoties aukstam laikam. Piemēram, kompaktāka salona telpas komerciālajos EV patērē mazāk enerģijas apsildei un dzesēšanai. Tas palielina šo transportlīdzekļu reālo izmantojamību zemās temperatūrās bez ievērojamas sniedzamības upurēšanas.

Turklāt "Peugeot" elektromobiļi ir aprīkoti ar kvalitatīvām, energoefektīvām riepām. Šīs riepas samazina enerģijas zudumus rites pretestības rezultātā, kas var būt īpaši izdevīgi aukstā laikā, kad ceļa apstākļi var nebūt optimāli.

"Auto Bild Lietuva" galvenais redaktors sniedzis ieskatu arī elektrisko mikroautobusu veiktspējā dažādos apstākļos. "Oficiālie sniedzamības skaitļi ir sava veida ceļvedis, bet uz reāli nobraucamo distanci iedarbojas daudz faktoru. Lielākā daļa modeļu ar lielākas ietilpības akumulatoriem ar pilnu uzlādi var nobraukt aptuveni 200 kilometrus pat aukstākā laikā," skaidroja Miļus, kliedējot zināmas bažas par elektromobiļu veiktspēju ziemas laikā.

Pilsētas loģistikas neizbēgamais virziens

Elektrisko mikroautobusu vilinājums sniedzas tālāk par nobraucamo distanci un lietderīgo slodzi. Elektriskajām spēka piedziņām raksturīgā beztrokšņu darbība un vibrāciju neesamība autovadītājam sniedz uzlabotu pieredzi, kas līdzās apmierinošajai sniedzamībai saskan ar dienas tipiskajām ekspluatācijas prasībām.

Baltijas valstīs elektromobiļu tirgus strauji audzis. Tuvāko gadu laikā paredzēts laist tirgū vairākus jaunus elektriskā komerctransporta modeļus. To vidū ir arī lielāko ražotāju, piemēram, "Ford", "Volkswagen" un citu, piedāvājumi. Elektromobiļu tirgus paplašināšanās skaidri liecina par reģiona apņemšanos elektromobiļiem, tostarp vieglajam komerctransportam.

Papildu priekšrocībām, ko sniedz personīgie transportlīdzekļi, elektriskie mikroautobusi kļūst arvien svarīgāki vides aizsardzības noteikumu kontekstā. Līdz ar mazemisiju zonu parādīšanos lielpilsētās šie transportlīdzekļi piedāvā praktisku risinājumu uzņēmumiem, īpaši vēsturiskos pilsētu centros un vecpilsētu ielās, kur šauras ielas un stingri izmešu ierobežojumi bieži vien liedz izmantot tradicionālos iekšdedzes dzinēju komerctransportu.

Raugoties nākotnē, Miļus paredz apstākļus, kur elektriskais vieglais komerctranpsorts ir dabiska izvēle pilsētas loģistikai: "Ieguvumi ir dažādi. Operatīvo izmaksu ietaupījums, ietekmes uz vidi samazinājums un nemaz nerunājot par braukšanas komforta uzlabojumiem, uzņēmumiem rada pievilcīgu priekšrocību kopumu.". Miļus norāda arī uz pilsētu politikas attīstību, "tā kā mazemisiju zonas kļūst arvien izplatītākas, elektromobiļi būs vienīgā dzīvotspējīgā iespēja daudzām komerciālām darbībām pilsētu centrā".

Baltijā šī vīzija jau kļūst par realitāti. Elektroauto tirgus izaugsme reģionā apvienojumā ar uzlādes infrastruktūras attīstību paver ceļu nākotnei, kad pilsētas loģistikā dominē elektriskais komerctransports.

Uzlādes izaicinājumi un risinājumi

Infrastruktūrai ir izšķiroša nozīme attiecībā uz EV praktiskumu, un publisko uzlādes staciju tīkliem ir izšķiroša nozīme tirdzniecības sektora pārejā. Inovatīvi risinājumi tādās valstīs kā Norvēģija ir parādījuši, kā darbības modeļa maiņa var apmierināt elektrisko transportlīdzekļu vajadzības, autovadītājiem plānojot pārtraukumus ap transportlīdzekļa uzlādes laiku.

Transportlīdzekļu uzlādēšanu var ērti uzraudzīt arī attālināti, izmantojot viedierīču lietotnes – pakalpojumu, ko sniedz vairāki elektriskomobiļu ražotāji, tostarp "Peugeot". Šī tehnoloģija sniedz autoparka operatoriem reāllaika ieskatu katra transportlīdzekļa statusā un atrašanās vietā.

Uzlabojumus piedzīvojuši arī uzlādes laiki, dažiem "Peugeot" komerciālajiem elektroauto, piemēram, "e-Expert", spējot ātri uzlādēties un tādējādi novēršot vienu no kritiskajām bažām par elektrisko transportlīdzekļu parka darbību.

Elektromobiļiem labvēlīgas ekosistēmas veicināšana

Plašāka elektrisko transportlīdzekļu ekosistēma aptver ne tikai pašus elektroauto. Ir nepieciešami uzlabojumi arī atbalsta infrastruktūrā, lai pielāgotos EV ieviešanai. Uzlādes staciju paplašināšana un pieejamība, jo īpaši ātras uzlādes iespējas, kalpotu gan privāto lietotāju, gan uzņēmumu interesēm.

Virzība uz pilnībā elektrificētu komercauto parku vairs nav tāls priekšlikums. Pieaugot degvielas izmaksām, vides problēmām un tehnoloģiju attīstībai, uzņēmumi arvien vairāk cenšas rast tādus risinājumus. Tādi transportlīdzekļi kā "e-Traveller", "e-Expert" un "e-Rifter" signalizē par jaunu virzienu komerciālajai mobilitātei, apvienojot ekoloģisko saudzīgumu ar veiktspēju, lai apmierinātu mūsdienu biznesa dinamiskās prasības.

Pāreja uz elektrisko komercauto nav tikai tendence, bet būtiskas pārmaiņas, ko veicina ekonomiskie, vides un tehnoloģiskie faktori. Autoražotāji ar elektroauto modeļu pieaugošo piedāvājumu padara šo pāreju gludāku un pieejamāku uzņēmumiem, kuri vēlas pielāgoties un attīstīties arvien augošā komerciālajā vidē.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!