Foto: Publicitātes foto

Latvijā jau šobrīd trūkst skolotāju un kritiskā situācija veidojas tieši dabas zinātņu un tehnoloģiju (STEM) priekšmetos. Novērtējot jaunos skolotājus un motivējot arī citus jauniešus izvēlēties skolotāja profesiju, šā gada 29.aprīlī trīs izcilākajiem jaunajiem ķīmijas un trīs bioloģijas skolotājiem pasniegtas Latvijas zāļu ražotāja AS "Olainfarm" un SIA "Centrālā laboratorija" stipendijas 3000 eiro apmērā katram, kopsummai sasniedzot 18 000 eiro. Kopumā stipendijām pieteicās 33 jaunie speciālisti. Izvērtējot pretendentu sekmes un motivācijas vēstules, šogad stipendijas "Starp mums ir ķīmija!" saņēma Latvijas Universitātes studenti Niks Grīnbergs, Agnese Bicāne, Tīna Deina Kukurīte un Gustavs Daniels Loris, kā arī Rīgas Tehniskajā universitātē studējošie Artjoms Ubaidullajevs un Alise Anna Stīpniece-Jekimova.

“Ikviens esošais un arī jaunais speciālists, kurš izlēmis savu dzīvi saistīt ar skolotāja profesiju, ir nenovērtējams ieguvums visai Latvijai. Jau šobrīd ir kritisks STEM skolotāju trūkums virknē skolu  un nākotnē situācija nekļūs vieglāka, jo prognozējams, ka cīņā par Latvijas skolotājiem iesaistīsies arī citas Eiropas valstis. Bez skolotājiem, kas bērnus un jauniešus māca un ieved aizraujošajā zinību pasaulē, nevarēsim izveidot arī Latvijas eksporta un veiksmes stāstu, jo gluži vienkārši nebūs, kas bērnus māca un dara to iedvesmojoši un kvalitatīvi. Secinājums patiesībā ir ļoti vienkāršs - ja nav skolotāja, nav arī Latvijas ekonomikas izaugsmes iespēju. Tāpēc mums ir svarīgi jau tagad praktiski atbalstīt jaunos skolotājus viņu turpmākajā ceļā un darbā, pasakot un reāli parādot, ka viņi ir vajadzīgi, gaidīti un novērtēti,” uzsver AS “Olainfarm” valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis.

“Starp mums ir ķīmija!” ir ilgtermiņa stipendiju programma topošajiem skolotājiem, ko 2023. gadā pēc uzņēmuma akcionāru iniciatīvas sāka “Olainfarm”. Kopējais “Starp mums ir ķīmija!” stipendiju fonds piecu gadu periodam veido 135 000 eiro. Programmā piecu gadu laikā “Olainfarm” investēs 75 000 eiro, katru gadu piešķirot piecas 3000 eiro stipendijas jaunajiem ķīmijas skolotājiem. Savukārt “Centrālā laboratorija” šim mērķim nākamo četru gadu laikā plāno novirzīt 60 000 eiro, katru gadu pasniedzot piecas stipendijas bioloģijas skolotājiem. Pērn tika pasniegtas piecas stipendijas ķīmijas skolotājiem, bet no šā gada 10 jaunie izcilākie speciālisti katru gadu tiks sveikti ar īpašām stipendijām. Sešas stipendijas tiek pasniegtas pavasarī, bet vēl četras rudenī.

“Bioloģija ir mācību priekšmets, kas rada jauniešos interesi pētīt, analizēt un iedziļināties. Motivēts skolotājs ir tas, kurš var šo interesi pastiprināt un mēs vēlamies, lai šādu skolotāju būtu daudz. Mēs kā ievērojams Latvijas darba devējs, kas nodarbina vairāk nekā 750 cilvēkus, jau šobrīd saskaramies ar speciālistu trūkumu darba tirgū. Pat situācijā, ja strauji uzlabosies demogrāfiskie rādītāji, bērni un jaunieši kādam būs jāmāca. Jauno skolotāju enerģija un jaunrades spēks izglītības sistēmā pašlaik ir vitāli nepieciešams. Stipendijām pieteicās 33 jaunie bioloģijas un ķīmijas skolotāji, par ko mums ir patiesi liels prieks, ņemot vērā, cik maz jauno speciālistu šobrīd izvēles skolotāja profesiju STEM priekšmetos. Mēs ceram, ka šīs stipendijas kalpos kā iedvesma gan šiem jauniešiem, gan arī citiem izvēlēties skolotāja profesiju, kas paver plašas karjeras iespējas un kļūs arvien novērtētāka arī nākotnē,norāda SIA “Centrālā laboratorija” valdes priekšsēdētāja Stella Lapiņa.

Šajā pavasarī stipendijas no “Olainfarm” 3000 eiro apmērā saņēma Latvijas Universitātes Izglītības zinātņu un psiholoģijas fakultātes students, pamatskolas “Rīdze” un Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas ķīmijas, fizikas un ģeogrāfijas skolotājs Niks Grīnbergs, Rīgas Tehniskās universitātes Dabaszinātņu un tehnoloģijas fakultātes students, Inženierzinātņu vidusskolas padziļinātā ķīmijas kursa skolotājs Artjoms Ubaidullajevs un Latvijas Universitātes projekta "Mācītspēks" indukcijas gada studente, Jēkabpils 2. vidusskolas un Ābeļu pamatskolas ķīmijas skolotāja Agnese Bicāne.

Savukārt “Centrālā laboratorija” 3000 eiro lielo stipendiju piešķīra Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes studentei un Smiltenes vidusskolas bioloģijas skolotājai Tīnai Deinai Kukurītei, Latvijas Universitātes Izglītības zinātņu un psiholoģijas fakultātes studentam Gustavam Danielam Lorim un Rīgas tehniskās universitātes Dabaszinātņu un tehnoloģijas fakultātes studentei un Elizabetes Āgenskalna privātās vidusskolas bioloģijas skolotājai Alisei Annai Stīpniecei-Jekimovai.

Stipendiju programmas nolikums un pieteikuma anketa pieejami projekta mājaslapā www.starpmumsirķīmija.lv. Stipendija tiek piešķirta studentiem ar augstākajām sekmēm iepriekšējā mācību semestrī. Stipendijai varēja pieteikties jaunie speciālisti, kuri šobrīd apgūst ķīmijas vai bioloģijas pedagoga profesiju vai apgūst dabaszinātnes un paralēli arī māca ķīmiju vai bioloģiju skolā. Pieteikšanās stipendijām notiek divas reizes gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!