Foto: Publicitātes foto

Latvijas motokrosa izlasi oktobra sākumā gaidāmajā Nāciju kausā pārstāvēs brāļi Jānis Mārtiņš un Kārlis Alberts Reišuļi, kā arī Pauls Jonass, kurš šajās sacensībās nav startējis kopš 2019. gada, informē Latvijas motosporta federācija (LaMSF).

Sacensības 8. oktobrī notiks Ernē trasē Francijā.

"Nāciju motokross ir sezonas gaidītākais notikums gan sportistiem, gan līdzjutējiem. Vienīgās sacensības gadā, kad sportisti komandu cīņā pārstāv savu valsti, vienīgās sacensības gadā, kur satiekas labākie braucēji no dažādiem kontinentiem un dažādiem čempionātiem. Šogad uz Franciju dosimies ar jaunu, bet ambiciozu komandu, braucējiem, kas reprezentē Latvijas motokrosa jauno vilni ar mūsu līderi Paulu Jonasu sastāvā," šo sacensību nozīmību motokrosā uzsvēra LaMSF prezidents Mārtiņš Lazdovskis.

Pirmo reizi Latvija kā neatkarīga valsts Nāciju motokrosā piedalījās 1992. gadā. Toreiz ar Viesturu Gauši, Leonu Kozlovski un Mairi Levanu sastāvā Latvijai izdevās izcīnīt vēsturisko 11. vietu. Šo rezultātu Latvijas motosportisti atkārtot un pārspēt nevarēja 27 gadus, līdz 2019. gadā to izdarīja Pauls Jonass kopā ar Tomu Macuku un Dāvi Ivanovu. Šī komanda Nīderlandē Asenas trasē izcīnīja astoto vietu. Pērngad Latvijas izlase (Kārlis Sabulis, Toms Macuks un Kārlis Alberts Reišulis) atkārtoja vēsturē otru labāko rezultātu, ierindojoties 11. pozīcijā.

Šogad komandas mērķis Nāciju kausā, ko tautā dēvē par olimpiskajām spēlēm motokrosā, ir pārspēt līdz šim uzrādīto labāko rezultātu. "Ar mērķiem ir tā, ka vienmēr tiecamies pēc labākajiem rezultātiem, kādi iepriekš bijuši. Gribam sasniegt iespējami labāku vietu par astoto. Es domāju, ka ar šiem sportistiem, kas iekļauti izlasē, viss ir iespējams. Galvenais, lai viņi sezonas pabeidz uz pozitīvas nots - visi izdara savu darbu, kas ir regulārajā sezonā, bet Nācijas, kā saka, ir kā saldais ēdiens sportistam," ar komandas uzstādījumiem padalījās Latvijas izlases vadītājs Valdis Seratinskis.

Kā apstiprināja LaMSF Motokrosa komisijas vadītājs Kristers Serģis, šā gada Eiropas čempionāta līderis 125 kubikcentimetru klasē Jānis Mārtiņš Reišulis Nācijās startēs MX2 klasē, viņa brālis, pērnā gada Eiropas vicečempions Kārlis Alberts Reišulis pārstāvēs MX "Open" klasi, bet MX1 ieskaitē uz starta līnijas stāsies titulētais Pauls Jonass. Kā rezervists komandā iekļauts Edvards Bidzāns.

"Sastāvs šogad ir pietiekami jauns un cerīgs. Kamēr sportistiem ļaus veselība, es domāju, ka šis ir tikai sākums kaut kam lielākam, ko Latvijas izlases krosa braucēji varētu sasniegt un pārspēt iepriekš iespēto rezultātu, kas ir astotā vieta," komentēja Serģis.

Gatavojoties Nāciju kausa izcīņai, Latvijas komanda plāno nedēļu pirms sacensībām doties uz Franciju un tur aizvadīt treniņus. "Tas viss vēl jāsaskaņo ar braucēju komandām, jo arī tām ir savi uzstādījumi, tāpēc plānā trenēties Francijā ir nedēļu pirms Nāciju kausa un cerams, ka visu izdosies saorganizēt tā, lai visiem trim braucējiem sanāk patrenēties kopā," detaļas atklāja Latvijas izlases galvenais treneris Roberts Justs, kurš apliecināja, ka visi komandā iekļautie sportisti tuvojas savai labākajai fiziskai kondīcijai.

"Jonass pamazām sāk atgūties un lēnā garā tuvojas labai formai – par to ir prieks. Viņam vēl priekšā trīs posmi pasaules čempionātā, kas viņam palīdzēs uzlabot formu. Jānis Reišulis jau aizvadījis vairākus treniņus ar 250 kubikcentimetru klases motociklu un pārslēgšanās uz četrtakta mocīti noritēja ļoti gludi – gan ātrums, gan izturība uz divsimtpiecdesmitnieka viņam ir ļoti laba. Kā mēs zinām, Kārlis kādu laiku atpakaļ bija satraumējies, bet tagad diezgan aktīvi trenējas un arī viņš tuvojas savai labākajai fiziskajai kondīcijai. Viņam pirms Nāciju kausa priekšā vēl divi posmi Eiropas čempionātā, kas palīdzēs atgriezties simtprocentīgi labā formā," sacīja treneris.

Nāciju kauss motokrosā solo motocikliem notiks 8. oktobrī Francijā bāzētajā Ernē trasē, kas uzbūvēta 1972. gadā. Kopš 1990. gada šī mototrase uzņem pasaules čempionāta posmus motokrosā, kā arī divreiz (2005. un 2015. gadā) šeit notikušas Nāciju kausa sacensības. Latvijas izlases sniegumam Nāciju kausā tiešraidē varēs sekot arī TV kanālā "Go3 Sport".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!