Foto: AFP/Scanpix

Somu pilots Valteri Botass no "Mercedes" komandas sestdien pirmo reizi karjerā uzvarēja Pirmās formulas (F-1) pasaules čempionāta posma kvalifikācijas sacensībās.

Pašlaik 27 gadus vecais Botass, kurš aizvada savu debijas sezonu spēcīgajā "Mercedes" komandā, bija ātrākais sezonas trešā posma - Bahreinas "Grand Prix" - kvalifikācijā.

Zīmīgi, ka iepriekš F-1 čempionātā pie "pole position" pirms Botasa bija izdevies tikt tikai četriem somiem - Keke Rosbergam, Mika Hakinenam, Kimi Reikenenam un Heiki Kovalainenam.

Botass noslēdzošajā kvalifikācijas sesijā apli veica vienā minūtē un 28,769 sekundēs, tikai par 0,023 sekundēm apsteidzot savu komandas biedru Lūisu Hamiltonu no Lielbritānijas, kurš līdz ar to netika pie septītā "pole position" pēc kārtas.

Zīmīgi, ka "Mercedes" komanda tagad pie uzvaras kvalifikācijā tikusi 59 no 62 iepriekšējiem pasaules čempionāta posmiem.

Tikmēr trešo vietu kvalifikācijā sestdien izcīnīja "Ferrari" pilots Sebastjans Fetels no Vācijas. Savukārt pirmajam trijniekam sekoja austrāliešu braucējs Daniels Rikjardo ("Red Bull") un pieredzējušais Reikenens ("Ferrari"), kamēr pirmo sešinieku noslēdza Nīderlandes sportists Makss Verstapens ("Red Bull").

Septīto vietu kvalifikācijā ieguva vācietis Niko Hilkenbergs ("Force India"), kuram sekoja pieredzējušais brazīlietis Felipe Masa ("Williams"), bet pirmo desmitnieku noslēdza francūzis Romēns Grožāns ("Haas") un brits Džolians Palmers ("Renault").

Bahreinas Lielās balvas izcīņa norisināsies svētdien.

Kā vēstīts, sezonas pirmajā posmā Austrālijā uzvarēja Fetels, otro vietu ieņemot Hamiltonam, bet Ķīnā brits revanšējās, atstājot vācieti otrajā pozīcijā.

Līdz ar to pēc diviem etapiem pa 43 punktiem ir Hamiltonam un Fetelam, kuriem ar 25 punktiem seko Verstapens, bet pa 23 un 22 punktiem ir attiecīgi Botasam un Reikenenam.

Šajā sezonā sportisti aizvadīs 20 posmus, kas ir par vienu mazāk nekā pērn, jo netika panākta vienošanās par "Grand Prix" norisi Vācijā. Sezona noslēgsies 26.novembrī Abū Dabī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!