Foto: AFP/Scanpix/LETA

Trīskārtējais F-1 čempions Nelsons Pikē savus skandalozos izteikumus par "Mercedes" zvaigzni Lūisu Hamiltonu skaidroja ar to, ka nepareizi tulkots viņa teiktais.

Jau vēstīts, ka F-1 nosodīja Pikē izteikumus par Hamiltonu, kad viņš vienā no Brazīlijas podkāstiem aizvadītā gada novembrī analizēja viņa un "Red Bull" pilota Maksa Verstapena avāriju aizvadītās sezonas Lielbritānijas "Grand Prix" izcīņā. Savos izteikumos viņš izmantojis "N-vārdu", uzsverot brita kļūdu.

Trešdien pats Pikē nāca klajā ar savu skaidrojumu. Viņš norādīja, ka izmantojis nevis rasistisko apzīmējumu, bet gan vārdu "neguinho", kas Brazīlijas portugāļu valodā esot ar pilnīgi citu nozīmi.

"Es vēlētos izskaidrot situāciju, par kuru tagad runā medijos, balstoties uz pagājušajā gadā veikto interviju. Tas, ko es pateicu, bija neapdomīgi, un es to nevaru aizstāvēt. Taču vēlos precizēt, ka termins, kuru izmantoju, ir plaši un vēsturiski izmantots Brazīlijas portugāļu valodā kā sinonīms vārdam "puisis" vai "persona". Tas netika izmantots ar nolūku, kādu aizvainot," skaidroja Pikē. "Es stingri nosodu visus apgalvojumus, ka es esmu vēlējies noniecināt braucēju viņa ādas krāsas dēļ."

"Es no sirds atvainojos ikvienam, kuru šī situācija ietekmēja, īpaši Lūisam, kurš ir neticams braucējs. Taču dažu mediju tulkojums, kas cirkulē sociālajos tīklos, nav pareizs. Diskriminācijai nav vietas F-1 un visā sabiedrībā. Esmu priecīgs izskaidrot savas domas šajā jautājumā," norādīja Pikē.

Kad Pikē izteicieni sacēla pamatīgu brēku gan medijos, gan sociālajos tīklos, Hamiltons noraidīja iespēju, ka vaina varētu būt tulkojumā.

"Tas ir vairāk nekā tikai valoda. Tā ir arhaiska domāšana, kas jāmaina, un tiem nav vietas mūsu sportā. Mani ieskauj šāda attieksme, un uz mani tā mērķēta visu dzīvi. Ir bijis daudz laika mācīties. Ir pienācis laiks rīkoties," uzsvēra Hamiltons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!