Foto: AFP/Scanpix/LETA

Šī gada F-1 sezonas noslēdzošajā kvalifikācijas sesijā pie ārkārtīgi svarīga "pole position" tika "Red Bull" komandas pilots Makss Verstapens, kurš aiz sevis atstāja savu galveno konkurentu Lūisu Hamiltonu no "Mercedes".

"Red Bull" netika uzskatīti par favorītiem pirms šīs sesijas, un šķita, ka uzvara kvalifikācijā tiks Hamiltonam. Taču viss kardināli mainījās trešajā kvalifikācijas daļā.

Verstapena pārstāvētā komanda nolēma trasē pirmo laist nīderlandieša komandas biedru Serhio Peresu. Peress turējās priekšā Verstapenam un taisnēs uz aizvēja rēķina palīdzēja komandas biedram būt ātrākam. Verstapena aplis bija ļoti ātrs un Hamiltons ar to nespēja konkurēt.

Trešās kvalifikācijas otrajā lidojošajā aplī "Mercedes" neizvēlējās atkārtot "Red Bull" stratēģiju un neizmantoja "aizvēja efektu", lai palīdzētu Hamiltonam. Brits uzlaboja savu apļa laiku, taču tas nebija pietiekami ātrs un "pole position" ieguva Verstapens.

Pie visai pārsteidzoši laba rezultāta tika Lando Noriss, kurš ieguva trešo vietu kvalifikācijā. Ceturtajā vietā palika Peress, bet piektais - Karloss Saincs no "Ferarri". Hamiltona komandas biedrs Valteri Botass spēja uzrādīt tikai sesto ātrāko apļa laiku. Aiz soma pirmajā desmitniekā vēl Šarls Leklērs, Juki Cunoda, EstebansOkons un Daniels Rikjardo.

Svarīgākie notikumi gan gaidāmi svētdien, kad norisināsies Abū Dabī "Grand Prix". Gan Verstapenam, gan Hamiltonam ir identisks punktu skaits Pilotu čempionāta kopvērtējumā. Attiecīgi pilots, kurš finišēs augstākā pozīcijā, būs arī tas, kurš iegūs pasaules čempiona titulu. Ja bez punktiem paliks abi, tad tituls ceļos pie Verstapena, jo viņš šosezon izcīnījis vairāk uzvaru.

Būtisks faktors būs pitstopu stratēģija. Verstapens sacīksti sāks ar mīkstākā sastāva riepām, savukārt Hamiltons ar vidējā sastāva riepām. Tas nozīmē, ka "Red Bull" pilotam varētu būt lielākas priekšrocības sacīkstes ievaddaļā, taču var nākties pāriet uz divu pitstopu stratēģiju. Hamiltonam teorētiski ir lielākas izredzes realizēt viena pitstopa stratēģiju.

Svētdien sacīkstes sākums paredzēts pulksten 15:00 pēc Latvijas laika. Portāls "Delfi" piedāvās sekot līdzi noslēdzošā F-1 sezonas posma notikumiem teksta tiešraidē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!