Foto: NASA

Kad šķita, ka visi sarežģījumi jau garām un vērtīgie asteroīda paraugi tūlīt, tūlīt nonāks laboratorijās, NASA saskārās ar pēdējo un visnotaļ kaitinošo šķērsli. Paraugu savākšanas mehānisms bija piepakots ar asteroīda "Bennu" putekļiem, taču to nevarēja dabūt vaļā. Vairākus mēnešus inženieri prātoja, kā to izdarīt tādā veidā, lai nepiesārņotu paraugus ar Zemes atmosfēru – tad tiem zustu liela daļa zinātniskās vērtības.

Pēc vairākus gadus ilgušās misijas "OSIRIS-REx" zonde atgriezās Zemes orbītā 2023. gada rudenī un nometa lejā kapsulu ar asteroīda paraugiem. Šī ir pirmā reize, kad no asteroīda paņemts tik liels daudzums materiāla – tas zinātniekus nodarbinās gadiem ilgi. Pēc atvieglojuma, ka kapsula ar paraugiem uz Zemes atgriezusies vienā gabalā, sekoja neliela vilšanās – pie tiem tik ātri netiks.

TAGSAM jeb "Touch-And-Go Sample Acquisition Mechanism" – aparāts, ar kuru savākti un kurā uzglabāti paraugi – nebija tik viegli dabūjams vaļā. Ārējo vāku izdevās atvērt visai ātri, un jau tur atrasti 70 grami materiāla. Taču galvenā ir hermētiski noslēgta tvertne, kas aizdarīta ar 35 stiprinājumiem. Divi no tiem "iespītējās" un vaļā nenāca.

Jāatgādina, ka visas darbības ar paraugu savākšanas mehānismu notiek hermētiski noslēgtā nodalījumā (tā dēvētajā "glovebox"), tādējādi ir stipri ierobežojumi tam, kādi un cik lieli var būt instrumenti darbam šajā vidē. Kapsulu nevar pakļaut ārējās vides ietekmei, lai paraugu analīzē nebūtu jādomā, kas ir "tīrs" asteroīda materiāls, bet kas – uz Zemes materiālā nonākuši piemaisījumi. NASA ir striktas vadlīnijas instrumentiem, kurus drīkst izmantot šajā procedūrā.

Tā kā ar esošajiem divus iestrēgušos stiprinājumus vaļā dabūt nevarēja, inženieriem nācās izgatavot jaunus, tikai šim nolūkam pielāgotus. Tie pēc tam tika ilgstoši pārbaudīti izmēģinājumos, līdz apstiprināti kā TAGSAM atvēršanai derīgi.

"Komanda demonstrēja teicamu neatlaidību un paveica lielisku darbu, lai "ietiepīgos" stiprinājumus dabūtu vaļā. Esam ļoti priecīgi par šo veikumu," inženierus uzteica "OSIRIS-REx" misijas kuratore Nikola Laninga. Nu beidzot tiks atvērts arī galvenais nodalījums.

"Ar nepacietību gaidām nākamo nodaļu šajā stāstā," vietne "Science Alert "citē Arizonas Universitātes astronomu Danti Loretu. Nākamā nodaļa – paraugi nonāks NASA un partneru zinātnieku rīcībā analīžu veikšanai.

Pavisam drīz arī uzzināsim, cik tad daudz materiāla izdevies iegūt. Jau šobrīd skaidrs, ka tas ir daudz vairāk nekā jebkad iepriekš. Pirmie paraugu no asteroīda savāca Japānas speciālisti, taču tie bija vien 5,4 grami materiāla, burtiski vērtīgāki par zeltu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!