Foto: Midjourney/DELFI

Slēgs iecienītu interneta veikalu, aviokompānija "airBaltic" guvusi vēsturiski lielāko peļņu, bet mājokļu tirgu jaunumi. Šos un citus notikumus aizvadītajā nedēļā "Delfi Bizness" apkopojis un piedāvā lasītājiem.

Zemais slieksnis

Nupat pienācis marts – gada ienākumu deklarācijas iesniegšanas brīdis, kad daudzi iedzīvotāji steidza un aizvien turpina reģistrēt savus pērnā gada medicīnas izdevumu, izglītības pakalpojumu un citus čekus, lai atgūtu daļu samaksāto ienākuma iedzīvotāju nodokli. Tomēr, ņemot vērā pēdējo gadu straujo pakalpojumu cenu kāpumu, rodas jautājums, vai noteiktais 600 eiro slieksnis par vienu ģimenes locekli ir atbilstošs esošajai situācijai.

"Delfi Bizness" skaidro, kā kopš pirmsākumiem mainījušies attaisnoto izdevumu limiti un nosacījumi, kā arī, vai pašreizējo 600 eiro robežu nav plānots celt.

Uzzināt vairāk

Slēgs interneta veikalu

Pārtikas koncerns "Food Union" pieņēmis lēmumu slēgt 2020. gadā izveidoto interneta veikalu "PienaVeikals.lv".

"PienaVeikals.lv" tika izveidots Covid-19 pandēmijas sākumā kā alternatīvs risinājums patērētājiem iegādāties "Food Union" ražotus produktus, neizejot no mājām.

Uzzināt vairāk

Sāks būvēt Lucavsalā

"Tas ir mūsu lielais pārsteigums pilsētas iedzīvotājiem. Tā būs pirmā daudzdzīvokļu māja Lucavsalā," par kompānijas "Merks mājas" tikko sākto projektu šajā Rīgas daļā stāsta tā vadītājs Mikus Freimanis.

Šis nekustamā īpašuma attīstītājs Lucavsalā kopumā ir iecerējis uzbūvēt aptuveni 600 mājokļus, bet pirmajā posmā taps 54 vienas līdz četru istabu dzīvokļi. "Kā investoram mums ir ticība šim tirgum, tā potenciālam. Mums ir izdevies pierunāt akcionārus ieguldīt naudu pilnīgi jaunā lokācijā," uzsver Freimanis. Projektu viņš raksturo kā interesantu nišas produktu.

Uzzināt vairāk

Rēķina līdzi

Pēdējā laikā zagļi kļuvuši drosmīgāki un nekaunīgāki: zinot, cik vērtu preci var zagt, lai "par to nekā nebūtu", viņi dodas uz veikalu vairākas reizes, iznesot preces pa daļām. Celtniecības un dārza preču veikala "Depo" pārstāvji vēsta, ka pēdējā laikā viņi konstatē 20 tūkstošus zādzību gadā, pie tā vainojot nesenos grozījumus Krimināllikumā. "Delfi Bizness" aptaujāja citus tirgotājus, lai noskaidrotu, kā viņiem klājas.

Pēdējā laikā starp zagļu iecienītākajām precēm aizvien biežāk parādoties dārgi skuvekļi un veļas pulveri. Un nereti vēlme kaut ko nozagt parādās dārgu kažoku valkātājām un luksusa auto īpašniekiem.

Uzzināt vairāk

Pieķer manipulācijā

Zviedrijas enerģētikas gigants "Vattenfall" AB un tā Somijas meitasuzņēmums "Vattenfall" Oy ir manipulējuši ar elektroenerģijas vairumtirdzniecības tirgu, liecina Somijas Enerģētikas pārvaldes paziņojums.

Pārkāpumi veikti 2022. gadā. Konstatēts, ka "Vattenfall" vairākkārt iegādājies no tirgus mazākus elektroenerģijas apjomus, nekā konkrētajā brīdī bija nepieciešams, vai piedāvājis tirgū mazāk elektroenerģijas, nekā tas būtu varējis piedāvāt.

Uzzināt vairāk

Atkāpās no amata

Ceturtdien, 7. martā, no amata atkāpies AS "Pasažieru vilciens" valdes priekšsēdētājs Rodžers Jānis Grigulis, portālam "Delfi" apstiprināja pats Grigulis.

Viņš norādīja, ka šādu lēmumu pieņēmis, uzņemoties atbildību par krīzi ar vilcieniem.

Uzzināt vairāk

Lielākā peļņa vēsturē

Latvijas lidsabiedrība "airBaltic" 2023. gadā strādājusi ar vēsturiski lielāko peļņu 34 miljonu eiro apmērā. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, rādītājs palielinājies par 88 miljoniem eiro.

"AirBaltic" ieņēmumi pieauguši par 34% un veidojuši 668 miljonus eiro, kas ir arī visu laiku augstākais rezultāts uzņēmuma vēsturē.

Uzzināt vairāk

Izmaksā miljonu

Krievijas oligarham Suleimanam Kerimovam konfiscēta superjahta "Amadea" ik mēnesi ASV valdībai izmaksā teju vienu miljonu ASV dolāru, raksta "CNBC".

ASV Tieslietu departaments patlaban meklē veidus, kā pārdot 106 metrus garo jahtu "Amadea", kas 2022. gadā tika konfiscēta sankcijām pakļautajam Kerimovam. Valdības pārstāvji paziņojuši, ka vēlas pārdot 230 miljonu ASV dolāru vērto jahtu, ņemot vērā ārkārtīgi lielās jahtas uzturēšanas izmaksas, kas šobrīd sasniedz 922 000 dolāru mēnesī.

Uzzināt vairāk

Gaida likmju samazinājumu

Finanšu dalībnieku vidū pēc ceturtdien notikušās Eiropas Centrālās bankas (ECB) sanāksmes raisījušās diskusijas par bāzes likmju samazināšanas brīdi, raksta "Bloomberg".

Šobrīd eksperti diezgan vienprātīgi sliecas uz jūniju, ņemot vērā ECB prezidentes Kristīnes Lagardas izteikumus, norādot, ka nepieciešami papildu dati, lai varētu sākt monetārās mīkstināšanas pasākumus. "Daudz vairāk mēs zināsim jūnijā," viņa uzsvērusi.

Uzzināt vairāk

Skrejriteņu sezonas jaunumi

Skrejriteņu operators "Bolt" no marta, pakāpeniski uzsāk skrejriteņu sezonu – skrejriteņi izvietoti Rīgā, Cēsīs un Jelgavā, informē uzņēmumā.

Pārējās pilsētās – Daugavpilī, Liepājā, Jūrmalā, Valmierā, Ogrē, Ventspilī, Rēzeknē, Siguldā, Ikšķilē, Tukumā un Jēkabpilī – skrejriteņu sezona tiks uzsākta pakāpeniski līdz ar vēl siltāka laika iestāšanos.

Uzzināt vairāk

Mājokļi riska zonā

Latvija ir bagāta ar upēm, ezeriem un citām ūdenstilpēm, un ik pavasari dzirdams par plūdiem dažādās vietās. Turklāt nav jāatrodas lielas upes krastā, lai īpašums applūstu – tas var notikt arī šķietami nelielu upīšu tuvumā.

Aprēķini rāda, ka Latvijā tikai 4,8% no aptuveni 539 000 adrešu reģistrā esošajām ēkām pakļauti applūšanas riskam (izpildoties plūdu scenārijam), norāda Latvijas Bankas eksperti.

Uzzināt vairāk

Kā iegūt pārliecību

Kāpēc kolēģis pie blakus galda spēj būt tik [kaitinoši] pārliecināts par sevi – vienmēr ir uzmanības centrā un gatavs uzņemties pienākumus, par kuriem arī es klusībā sapņoju, bet manī čukst bailes par potenciālu izgāšanos? Kā saprast, vai pārliecības par sevi trūkums rada problēmas dzīvē, un kā to novērst, "Delfi Bizness" stāsta mentore, līderības, pārmaiņu vadības un karjeras attīstības koučs Olga Karūna.

Uzzināt vairāk

Atteiksies no 3G

Uzņēmums "Tele2" līdz 2025. gadam plāno pakāpeniski atteikties no 3G tehnoloģijas, lai izmantotu frekvences, kas ir ierobežots resurss, 4G un 5G tīkla attīstībai, informē uzņēmumā.

3G šobrīd vairs nespēj konkurēt ar jaunāku paaudžu mobilo sakaru tehnoloģijām un nav piemērota mūsdienu mobilo sakaru lietošanas paradumiem. Šobrīd tikai 1% mobilo datu tiek patērēti 3G tīklā, turklāt aizvien vairāk klientu arī balss zvanus veic 4G tīklā, izmantojot moderno VoLTE tehnoloģiju, kas nodrošina ātrāku zvana savienojuma laiku, augstāku balss un video zvanu kvalitāti.

Uzzināt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!