Foto: F64

AS "Liepājas metalurgs" izsniegtais, bet vēl neatmaksātais valsts galvotā aizdevuma apmērs ir 73 593 512 eiro (51 721 520 lati), biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis.

Finanšu ministrs 2009.gada 30.decembrī valsts vārdā izsniedza galvojumu par "Liepājas metalurga" saistībām 85 597 300 eiro (60 157 780 latu) apmērā, lai nodrošinātu prasījumus, kas var rasties no aizdevuma līguma, kas noslēgts starp "Liepājas metalurgu" un "UniCredit S.p.A.".

Finanšu ministrija sākusi sarunas ar uzņēmumu par valsts galvotā aizdevuma restrukturizāciju, tas ir, par aizdevuma atmaksas grafika izmaiņām.

Patlaban "Liepājas metalurgs" saistībā ar valsts galvojumu un valsts galvotā aizdevuma līgumu savas saistības pilda savlaicīgi un pilnā apmērā, informēja Jarockis.

Kā ziņots, "Liepājas metalurga" valdes priekšsēdētājs Valērijs Terentjevs pagājušajā nedēļā informēja Saeimas deputātus, ka "Liepājas metalurga" valde nolēmusi uz laiku pārtraukt maksāt AS "Latvenergo" obligātā iepirkuma komponenti, kas darbojas kā atbalsta mehānisms elektrības ražotājiem. Ilustrējot ievērojamo obligātā iepirkuma komponentes ietekmi uz uzņēmuma finansēm, Terentjevs informēja, ka laikā no 2008. līdz 2012.gadam kopumā obligātās iepirkuma komponentes veidā samaksāti 10,9 miljoni latu, bet 2013.gadā būs jāmaksā vairāk nekā deviņi miljoni latu. "Jums ir jāpiekrīt, ka šis kāpums ir nenormāls," norādīja uzņēmuma vadītājs.

Vēlāk "Liepājas metalurgs" paziņoja, ka turpinās norēķināties ar "Latvenergo" par izlietoto elektroenerģiju saskaņā ar 2008.gada biznesa plānā valsts institūciju akceptētajām cenām un "Latvenergo" esošo pamattarifu.

"Liepājas metalurgā" arī norādīja, ka uzņēmums turpina darbu ikdienas režīmā. Visi kredīta maksājumi, nodokļu maksājumi, samaksa Valsts kasei par izsniegto valsts galvojumu tiek veikti noteiktajos apjomos un termiņos. Uzņēmums pilda savas saistības pret darbiniekiem, partneriem un klientiem.

Kā ziņots, premjers Valdis Dombrovkis (V) izdevis rezolūciju, kurā uzdod ekonomikas ministram Danielam Pavļutam, finanšu ministram Andrim Vilkam (V) un Valsts kasei detalizēti iepazīties ar situāciju uzņēmumā un izstrādāt priekšlikumus situācijas risināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!