Foto: DELFI

Gaļas pārstrādes uzņēmums 'Kuršu zeme' kategoriski noliedz zirga gaļas izmantošanu savā ražotajā produkcijā, portālam "Delfi" uzsvēra uzņēmuma valdes priekšsēdētājs
Jiri Leps.

"Mūsu uzņēmumā ražošanā nekad nav tikusi izmantota zirgu gaļa. Mēs to nekad neesam iepirkuši un neesam ieveduši savā uzņēmumā. Turklāt, izejvielu iepirkšana notiek precīzi saskaņā ar PVD prasībām. Tas nozīmē, ka mēs pārbaudām ienākošos dokumentus no piegādātāja, kā arī ienākošās izejvielas marķējumu. Neapšaubāmi tiek pārbaudīti arī izejvielas organoleptiskie rādītāji (ārējais izskats, smarža, garša)," sacīja Leps.

Uzņēmums ražošanā izmanto tikai atkaulotu gaļu, tā saucamos trimingus. Piegādes pārsvarā nāk no dažādiem Eiropas Savienības valstu partneriem, bet nelielu daudzumu izejvielu tas iepērk arī no vietējiem piegādātājiem.

"Gaļas gabaliņu izmērs vidēji ir 2 - 5 centimetri. Tādējādi mums kā galaprodukta ražotājam, diemžēl, nav nekādas iespējas atšķirt, vai tā ir liellopu gaļa vai zirgu gaļa. Vienīgais veids ir DNS analīze, kuru Latvijā neveic neviena laboratorija un kuras veikšana nekad nav tikusi pieprasīta! Fiziski nav nekādas iespējas veikt DNS analīzi katrai saņemtajai izejvielas partijai. Tas ir absurds! Tieši tādēļ jau pastāv Eiropas Savienības kontroles sistēma, kuras uzdevums ir kontrolēt produkcijas, mūsu gadījumā – atkaulotas sasaldētas liellopu gaļas – ražošanu un marķēšanu, taču šī sistēma, acīmredzot nav pietiekami uzticama," skaidro uzņēmuma vadītājs.

"Tādējādi, ja kādā mūsu produktā DNS analīze ir uzrādījusi zirgu gaļas klātbūtni, tā pilnībā ir mūsu izejvielu piegādātāju vaina, kā arī nepietiekama kautuvju kontrole ES valstīs – izejvielu ražotājās, no šo valstu veterināro departamentu puses. Tādēļ es uzskatu, ka ir absolūti nepareizi un netaisnīgi visu vainu novelt uz mums kā uz galaprodukta ražotāju," uzsver Leps.

28. februārī un 1. martā "Kuršu zeme" notika PVD pārbaude, kurā, citēju uzņēmuma telpās zirga gaļu nekonstatēja.

"Pārbaudes laikā, kura notika mūsu uzņēmumā, vērsāmies pie PVD ar jautājumu, kā tad lai izvēlamies savus izejvielu piegādātājus, lai varētu izvairīties no līdzīgām situācijām nākotnē. Mums atbildēja, ka esot jāizvēlas tādi piegādātāji, kuriem mēs uzticamies. Kad, savukārt, jautājām, pēc kādiem parametriem noteikt piegādātāja uzticamību, vai varbūt ir pieejami kādi saraksti ar uzticamu piegādātāju nosaukumiem, atbildes vietā bija klusums. Mēs faktiski ar savu problēmu esam atstāti vieni," skaidro uzņēmuma vadītājs.

Viņš arī norāda, ka "vislielākos zaudējumus mums rada mūsu pašu PVD, kas izplata līdz galam nepārbaudītu informāciju".

"Esmu pārliecināts, ka šī problēma ar iespējamu zirga gaļas klātbūtni ir vienāda vairākiem ražotājiem Eiropas Savienībā, tai skaitā Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, tā kā daudzi izejvielu piegādātāji ir vieni un tie paši visiem. Tomēr es neesmu dzirdējis, ka Lietuvas vai Igaunijas veterinārie dienesti vērstos pret saviem ražotājiem ar līdzīgiem skaļiem apgalvojumiem. Runa jau nemaz nav par cilvēkiem bīstamu produktu, ja problēma ir tikai marķējumā, tad to iespējams atrisināt bez liekas rezonanses," norāda Leps.

Kā ziņots, Vācijas pārtikas apriti uzraugošā kompetentā iestāde "Kuršu zemes" ražotajos liellopu gaļas konservos laboratoriski ir konstatējusi zirga gaļu, liecina paziņojums Eiropas Komisijas (EK) Ātrās brīdināšanas sistēmā.

Arī vairākos Latvijas veikalos apturēta šo konservu tirdzniecība. Un arī Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienests aizliedzis valstī tirgot Latvijā ražotos "Kuršu zemes" gaļas konservus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!