Foto: AFP/Scanpix

Latvija sagaida Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu atbalstu jautājumā par eiro ieviešanu Latvijā no 2014.gada 1.janvāra, teikts Latvijas pozīcijā par 27.-28. jūnija Eiropadomes sanāksmi.

Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavotajā pozīcijā, ko otrdien, 25.jūnijā, plāno apstiprināt valdība, teikts, ka Eiropadomes darba kārtībā ir jauniešu nodarbinātība, ekonomikas politika, Ekonomiskās un monetārās savienības (EMS) pilnveide, kā arī citi jautājumi.

Attiecībā uz jauniešu nodarbinātību Eiropadomē iecerēts noteikt dažādus atbalsta pasākumus, kuru mērķis ir nodrošināt darbavietas, prakses vietas un apmācības vietas jauniešiem. Cita starpā paredzēts izmantot tādus instrumentus, kā Eiropas Sociālais fonds, "Erasmus" programma un Jauniešu nodarbinātības instrumentu. Dalībvalstis ar īpaši augstu jauniešu bezdarbu apņemsies līdz gada beigām izstrādāt plānu Jauniešu garantijas ieviešanai.

Eiropadomes secinājumos paredzēts Eiropas Semestra kontekstā dalībvalstīm izteikt aicinājumu īstenot konverģences programmas, kā arī individuālās rekomendācijas, ņemot tās vērā valstu lēmumos par budžetiem, strukturālām reformām, kā arī par nodarbinātības un sociālo jautājumu politikām. Vienlaicīgi no Eiropas Savienības (ES) Padomes un Eiropas Komisijas (EK) tiks sagaidīta šī procesu uzraudzība, īpaši pievēršot uzmanību ietekmei uz izaugsmi, konkurētspēju, nodarbinātību un krīzes sociālo seku novēršanu, informē ĀM.

Tāpat Eiropadome atskatīsies uz paveikto un vēl darāmo Izaugsmes un nodarbinātības pakta īstenošanā, pievēršot uzmanību ekonomikas finansēšanas nodrošināšanai, tērauda industrijas konkurētspējai un administratīvā sloga mazināšanai. "Ar mērķi nodrošināt ekonomikas attīstības finansēšanu īpaši tiks uzsvērta nepieciešamība līdz gada beigām vienoties par ES daudzgadu budžetu un ar to saistītajām sektoru regulām, kā arī vajadzība Eiropas Investīciju bankai sadarbībā ar EK izstrādāt vienotu investīciju plānu. Vienlaicīgi dalībvalstis tiks aicinātas apņemties īstenot katras dalībvalsts situācijai pielāgotus, izaugsmei "draudzīgus" fiskālās konsolidācijas pasākumus, lai nodrošinātu izaugsmi, jaunu darbavietu radīšanu, un ilgtspējīgus valstu budžetus," informē ministrijā.

EMS pilnveides kontekstā Eiropadomē iecerēts izvērtēt progresu virzībā uz banku savienības elementiem, par kuriem tika panākta vienošanās 2012. gada decembra Eiropadomē. Jau šobrīd ir panākta vienošanās par Kapitāla prasību regulu un direktīvu (CRR/CRDIV) un Vienoto uzraudzības mehānismu (SSM), un tuvākā laikā iespējama vienošanās par banku sanācijas un noregulējuma režīmu. EK gatavojas publicēt priekšlikumu Vienotam noregulējuma mehānismam, kā arī turpinās darbs pie operacionālā ietvara izveides banku tiešai rekapitalizācijai no Eiropas Stabilitātes mehānisma.

Eiropadomes prezidents ciešā sadarbībā ar EK prezidentu informēs par tālāko virzību EMS pilnveidē citos elementos, balstoties uz līdzšinējām diskusijām.

EMS kontekstā gaidāms pozitīvs vērtējums Latvijas panākumiem konverģences nodrošināšanā un euro ieviešanas nosacījumu izpildē.

ĀM informē, ka Latvija no savas puses piekrīt nepieciešamībai pievērsties jauniešu nodarbinātības jautājumiem. "Atbalstīsim arī izstrādās ES padomes rekomendācijas, kuras kopumā turpina 2012. gada rekomendāciju aizsākto virzienu un pie kuriem Latvija jau ir uzsākusi darbību, sasniedzot zināmu progresu, kas ir aprakstīts 2013.gada Progresa ziņojumā par Latvijas nacionālās reformu programmas īstenošanu," norāda ministrijā.

Savukārt, attiecībā uz ekonomikas attīstības finansēšanu svarīgi, lai līdz gada beigām tiek apstiprināta gala vienošanās par ES daudzgadu budžetu 2014.-2020. gadam, kā arī tiek apstiprinātas vienošanās par visām sektoru regulām. Latvija uzskata, ka visām ES atbalsta politikām ir jāspēj uzsākt pilnvērtīgu darbību ar 2014. gada janvāri.

"Tāpat uzskatām, ka Latvija ir izpildījusi visus nosacījumus eiro ieviešanai kā nacionālai valūtai un sagaidām ES dalībvalstu atbalstu šajā jautājumā Eiropadomes sanāksmes laikā," teikts ĀM sagatavotajā pozīcijā.

Jau vēstīts, ka Eiropadomes laikā plānots lems par Latvijas uzaicināšanu iestāties eiro zonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!