Foto: LETA
"Liepājas metalurga" nodrošinātie kreditori, kuru vidū lielākais kreditors ir Latvijas valsts Finanšu ministrijas personā, piekrituši segt izmaksas, kas saistītas ar ķīlas, tas ir, uzņēmuma ražošanas iekārtu, uzturēšanu līdz investora atrašanai.

To otrdien, 19. novembrī, pēc valdības sēdes slēgtās daļas medijiem apliecināja Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš, norādot, ka kreditori segs gan izmaksas, kas saistītas ar ķīlas uzturēšanu darba kārtībā, tostarp vēl palikušo "Liepājas metalurga" darbinieku algošanu, gan izmaksas, kas radīsies, organizējot uzņēmuma pārdošanu investoram.

Maksātnespējas administrators Haralds Velmers lēš, ka "Liepājas metalurgā" esošo iekārtu uzturēšanai darba kārtībā nepieciešamā elektrība un dabasgāze izmaksās aptuveni pusmiljonu latu mēnesī, bet iekārtu uzturēšanā iesaistīto darbinieku algošanai būs vajadzīgi aptuveni 200 000 latu katru mēnesi.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja, ka minētās izmaksas galvenokārt tiks segtas no Finanšu ministrijas budžeta. Uzklausot maksātnespējas administratora Velmera ziņojumu par tiesiskās aizsardzības procesa neizdošanās iemesliem, valdība esot secinājusi, ka valstij izdevīgākais risinājums ir "Liepājas metalurga" kā mantas kopuma pārdošana investoram.

Galvenā šī risinājuma priekšrocība ir iespēja atjaunot uzņēmuma darbību, kas nebūtu iespējams, ja notiktu "Liepājas metalurga" aktīvu izpārdošana.

Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce apgalvo, ka pēc "Liepājas metalurga" maksātnespējas pasludināšanas potenciālo investoru interese par uzņēmuma iegādi ir pieaugusi, taču Ekonomikas ministrija vienlaikus arī strādā pie tā, lai ieinteresētu jaunus investorus par darbavietu radīšanu Liepājas reģionā. Jau tagad Ekonomikas ministrijai esot izdevies pārliecināt četrus investorus, kas reģionā radīšot ap 350 jaunu darbavietu, uz kurām varēs pretendēt arī darbu zaudējušie "Liepājas metalurga" darbinieki.

Jau ziņots, ka Liepājas tiesa 12.novembrī sāka grūtībās nonākušā uzņēmuma "Liepājas metalurgs" maksātnespējas procesu.
Tiesa nolēma izbeigt uzņēmuma tiesiskās aizsardzības procesu (TAP) un
sāka maksātnespējas procesu, par tā administratoru ieceļot līdzšinējo
"Liepājas metalurga" TAP administratoru Haraldu Velmeru.

Velmers paziņojis, ka ir svarīgi pārdot "Metalurgu" sešu mēnešu laikā, lai darbinieki varētu atgriezties uzņēmumā. Viņš gan atklāj, ka darbu uzņēmumā tuvākajos mēnešos varētu saglabāt ne vairāk kā 300 darbinieki.

Sagaidāms, ka tiks atlaisti ap 1500 uzņēmuma darbinieki.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!