Foto: LETA

Valdība turpina izvērtēt piedāvājumu iegādāties Vācijas uzņēmumam "EO.N Ruhrgas" ("EO.N") piederošās AS "Latvijas Gāze" 47,23% akcijas, atzina Ekonomikas ministrijā (EM).

EM pārstāve Evita Urpena norādīja, ka valdība nopietni vērtē visus iespējamos rīcības variantus saistībā ar "Latvijas Gāzes" akciju iegādi.

Ministrijas pārstāve atturējās prognozēt, cik ilgi valdība vērtēs iespēju iegādāties gāzes koncerna akcijas, taču, kad tiks pieņemti lēmumi, sabiedrība par to tiks informēta.

Kā ziņots, pērn kļuva zināms, ka Vācijas uzņēmums "E.ON Ruhrgas" plāno pārdot daļas uzņēmumā "Latvijas Gāze", kā arī pamest visu Baltijas tirgu. Pērn valdība arī teorētiski aplūkoja iespējamos rīcības variantus, ja "E.ON Ruhrgas" izlemtu pārdot savas "Latvijas Gāzes" akcijas. Bijušais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts tolaik biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja, ka valdība ir gatava rīcībai šādā situācijā.

Iepriekš tika ziņots, ka valdībai līdz šā gada 2.maijam bija jāsniedz atbilde Vācijas uzņēmumam par to, vai sarunas par iespējamo akciju iegādi tiks turpinātas. Taču Ministru kabinets pieņēma lēmumu sarunas turpināt un veikt padziļinātu izpēti, izvērtējot iespējamā darījuma cenu un citus nosacījumus, piemēram, par veto tiesībām akcionāriem, kuriem nav 50% akciju.

Pēc premjerministres Laimdotas Straujumas (V) teiktā, konkrēti termiņi tālākajām darbībām šajā jautājumā nav noteikti. Izvērtējumu varētu veikt divu līdz trīs mēnešu laikā. Kad izvērtējums tiks pabeigts, valdība lems par tālāko rīcību.

Arī ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) norādīja, ka piedāvājuma izvērtēšana prasīs mēnešus, tāpēc tuvāko mēnešu laikā valdība vēl nelems par šo jautājumu.

Jau ziņots, ka "Latvijas Gāzes" peļņa pērn bija 32,2 miljoni eiro, kas ir par 1,3% mazāka nekā 2012.gadā, kad peļņa bija 32,6 miljoni eiro, liecina biržā "NASDAQ OMX Riga" publicētais gāzes koncerna auditēts 2013.gada finanšu pārskats.

Kompānijas neto rentabilitāte 2013.gadā bija 5,6%, bet 2012.gadā - 5,4%.

Lielākais "Latvijas Gāzes" akcionārs ir Vācijas "E.ON Ruhrgas International GmbH", kurai pieder 47,2% akciju, 34% pieder Krievijas kompānijai "Gazprom", bet 16% - SIA "Itera Latvija".

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!