Foto: LETA
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome pieņēma lēmumu izteikt brīdinājumus AS ''Valmieras stikla šķiedra'' un AS ''Grobiņa'' par Finanšu instrumentu tirgus likuma pārkāpumiem, portāls "Delfi" uzzināja FKTK.

Brīdinājums AS ''Valmieras stikla šķiedra' izteikts', jo noteiktajā termiņā netika publiskots uzņēmuma revidētais 2013. gada pārskats. Savukārt AS  ''Grobiņa'' brīdināta, jo savlaicīgi nebija atklāta informācija par būtisku notikumu - noslēgto līgumu ar Polijas zvērsaimniecību "Bono Fur Farm" par ūdeļu iegādi.

AS ''Grobiņa'' akcijas ir iekļautas regulētajā tirgū - biržas "NASDAQ OMX Riga" Otrajā sarakstā, tādējādi tai jāievēro FITL prasības informācijas atklāšanā un nekavējoties pēc tai nozīmīga līguma noslēgšanas jāziņo par būtisko notikumu Oficiālajā obligātās informācijas centralizētajā glabāšanas sistēmā.

Par finanšu instrumentu tirgu regulējošo normatīvo aktu pārkāpumiem - šajā gadījumā par FITL 59. panta pirmās daļas pārkāpumu - FKTK ir tiesīga izteikt brīdinājumu vai uzlikt soda naudu līdz 14 200 eiro.

Izvērtējot soda samērīgumu un ņemot vērā faktu, ka tirgus dalībnieks, lai arī ar kavēšanos, bet pēc savas iniciatīvas bija rīkojies, lai informācija tiktu atklāta, FKTK lēma par brīdinājuma izteikšanu.

FKTK informācija par šāda lēmuma pieņemšanu ir jāpublisko, lai informētu sabiedrību un citus finanšu instrumentu tirgus dalībniekus, ka par FITL prasību, kas saistītas ar informācijas savlaicīgu neatklāšanu, tiek piemērotas likumā paredzētās sankcijas.

FKTK nolēma izteikt brīdinājumu AS ''Valmieras stikla šķiedra'' par FITL pārkāpumu, noteiktajā termiņā nepubliskojot uzņēmuma revidēto 2013. gada pārskatu.

Tā kā AS ''Valmieras stikla šķiedra'' akcijas ir iekļautas biržas "NASDAQ OMX Riga" Otrajā sarakstā, tai jāievēro FITL prasības revidētā gada pārskata publicēšanā. AS "Valmieras stikla šķiedra'' revidēto 2013. gada pārskatu publicējusi ar kavējumu un pēc FKTK atgādinājuma.

Tomēr, ņemot vērā, ka uzņēmuma revidētais 2013. gada konsolidētais gada pārskats bija publiskots likumā noteiktajā termiņā, tādējādi ieguldītājiem informācija par koncerna finanšu datiem bija pieejama, kā arī AS "Valmieras stikla šķiedra" revidētā gada pārskata publiskošanas termiņu ir kavējusi pirmo reizi, un nekavējoties pēc FKTK uzaicinājuma akciju sabiedrības revidētais gada pārskats kopā ar zvērināta revidenta atzinumu tika publiskots, FKTK nolēma, ka soda naudas piemērošana šajā gadījumā nav samērojama un par FITL 56. panta piektās daļas prasības neizpildi šajā gadījumā ir izsakāms brīdinājums.

AS "Valmieras stikla šķiedra" 2013.gada revidētais konsolidētais finanšu pārskats liecina, ka "Valmiera Glass Group" konsolidētais apgrozījums 2013.gadā sasniedzis 88,53 miljonus eiro. 

"Valmieras stikla šķiedra" dibināta 1996.gada 7.decembrī. Akciju sabiedrības dibināšanas brīdī 49% akciju piederēja Vācijas firmai "Glasseiden Oschatz GmbH", 20% - darbiniekiem, bet vēl 22,95% - dažādām juridiskām un fiziskām personām, kuras akcijas iegādājās publiskā piedāvājumā.

Līdz 1996.gada 7.decembrim darbojās valsts "Valmieras stikla šķiedras rūpnīca", kura dibināta 1963.gada jūlijā.

Patlaban uzņēmuma akcijas pieder "Vitrulan International GmbH" - 36,20%, "P-D Glasseiden Oschatz GmbH" - 26%, "P-D Management Industries-Tehnologies GmbH" - 23,93%.

"Valmieras stikla šķiedras" akcijas kopš 1997.gada 24.februāra tiek kotētas "NASDAQ OMX Riga" Otrajā sarakstā.

"Grobiņas" apgrozījums pagājušajā gadā bija 3,722 miljoni eiro, kas ir 19% pieaugums salīdzinājumā ar 3,124 miljoniem eiro iepriekšējā gadā.

"Grobiņa" ir viena no lielākajām kažokzvēru fermām Latvijā. Tās akcijas pieder vairākiem desmitiem akcionāru. Uzņēmumā audzē dažādu toņu ūdeles, sudrablapsas un polārlapsas. Pēdējos gados, ieviešot jaunu pirmapstrādes tehnoloģiju, "Grobiņa" panākusi kažokādu konkurētspēju Eiropas izsoļu namos un palielinātu interesi Krievijas tirgū.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!