Foto: LETA

Kažokzvēru audzētāja AS "Grobiņa" kā papildu nodrošinājumu par labu bankai "Citadele" ieķīlājusi preču zīmi "AS Grobiņa", teikts uzņēmuma paziņojumā biržai.

Papildus iepriekš noslēgtajiem kredīta līgumiem, kuru kopējā neatmaksātā pamatsumma ir 6 957 041 eiro, "Grobiņa" kā papildu nodrošinājumu par labu bankai "Citadele" ieķīlājusi preču zīmi "AS Grobiņa", kā rezultātā novembrī Komercķīlu reģistrā reģistrētas divas jaunas komercķīlas ar kopējo vērtību 10,435 miljoni eiro.

Kā ziņots, šā gada pirmajā pusē "Grobiņa" strādāja ar 2 424 510 eiro apgrozījumu, kas ir par 31% mazāk nekā 3 517 121 apgrozījums pagājušajā gada pirmajā pusgadā, liecina biržā iesniegtais neauditētais finanšu pārskats. Uzņēmums pirmajā pusgadā piedzīvojis 670 238 eiro zaudējumus salīdzinājumā ar 1,309 miljonu peļņu analogā laika posmā pērn.

Kā norādīts uzņēmuma vadības ziņojumā, šogad turpinās kažokādu realizācijas cenu kritums visos pasaules kažokādu segmentos, tai skaitā arī ūdeļādu produkcijai, līdz ar to 2014.gads kažokzvēru audzētājiem iezīmējies kā nozares krīzes gads. Iemesls globālajam cenu kritumam ir netipiski siltā ziema, kā arī izmaiņas lielākā kažokādu pircēja un patērētāja Ķīnas ievedmuitas politikā.

"Grobiņas" ūdeļādu vidējā realizācijas cena Somijas izsoļu namā pārsniedza ūdeļādas vidējo izsoles realizācijas cenu, tomēr vispārējais cenu kritums pirmajā pusgadā sasniedza zemāko punktu, tādēļ "Grobiņas" produkcija tika realizēta zem pašizmaksas, radot zaudējumus.

Vienlaikus ziņojumā norādīts, ka cenu kritums ļāvis uzņēmumam samazināt barības izejvielu izmaksas, kas pozitīvi ietekmēs saražoto kažokādu pašizmaksu šajā audzēšanas sezonā. Turklāt ādu pašizmaksu plānots samazināt, jo darbu sākusi jaunā automatizētā kažokzvēru audzētava Vērgales pagastā, Pāvilostas novada "Ceļmalniekos".

"Grobiņa" ir viena no lielākajām kažokzvēru fermām Latvijā. Tās akcijas pieder vairākiem desmitiem akcionāru. Uzņēmumā audzē dažādu toņu ūdeles, sudrablapsas un polārlapsas. Pēdējos gados, ieviešot jaunu pirmapstrādes tehnoloģiju, "Grobiņa" panākusi kažokādu konkurētspēju Eiropas izsoļu namos un palielinātu interesi Krievijas tirgū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!