Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) nav ieinteresēts slēgt strādājošu uzņēmumu – restorānu ķēdi "Gan Bei", kas pērn tika pieķerts kases sistēmu datu sagrozīšanā, jo tas nodrošina darbu teju 700 cilvēkiem, taču tad, ja uzņēmums nepalielinās samaksāto nodokļu apjomu un darba samaksu vismaz par 50% līdz 100%, VID lems par tā slēgšanu, ceturtdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

Viņa atzīmēja, ka ir "kaut kāda robeža, līdz kurai VID mēģina rast kompromisu", proti, panākt vienošanos ar uzņēmumu par labprātīgu nodokļu samaksu un pārkāpumu novēršanu, taču, ja uzņēmums nelabojas, tad ir drastiskās iespējas - kriminālprocesi un citas, tostarp, arī uzņēmuma slēgšana.

Pētersone sacīja, ka VID uzturēs monitoringu "Gan Bei" restorānu ķēdē un, ja nebūs nodokļu nomaksas palielināšanās un ja nepalielināsies darba samaksa, VID lems par uzņēmumu slēgšanu.

VID ģenerāldirektore teica, ka šīs nedēļas sākumā viņai bijusi saruna ar "Gan Bei" vadību, kurā pārrunāta esošā situācija. "Sarunas laikā man likās, ka uzņēmuma vadība ir ieinteresēta turpināt darbu, kas ir pozitīvi tautsaimniecībai," sacīja Pētersone. Tāpat uzņēmums nomainījis kases aparātus.

Kā vēstīts, VID pērn 11.decembrī, informēja, ka tam ir informācija par diviem uzņēmumiem, kas izmantoja programmu, kas ļauj "sagrozīt" kases aprātus, un notiek aktīvs izmeklēšanas darbs un, visticamāk, apstiprināsies aizdomas par vēl citu uzņēmumu iesaistīšanos nelegālās programmatūras lietošanā.

VID "Gan Bei" ķēdes  restorānos veica kratīšanas, tāpat ar Saeimas balsojumu tika atļauts veikt kratīšanu arī parlamenta deputāta Sergeja Potapkina (S) dzīvesvietā, jo viņa sieva Gaļina Karmača tiek saistīta ar izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Karmača tika aizturēta, un viņai tika piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums. Pēc tam drošības līdzeklis tika mainīts.

Finanšu policijas pārstāvji iepriekš pauda pārsteigumu par to, "cik brutālā veidā tika apkrāpts katrs pircējs", jo klients, saņemot čeku, bija pārliecināts, ka norādītā pievienotā vērtības summa aizies valstij, taču "tā nonāca noziedznieku kabatās".

Programmatūru kases sistēmu uzņēmums pārdeva aptuveni par 1500 eiro un tā bija speciāli pielāgota katram kases aprātam. Taču tā gada laikā bija jāatjaunina vairāk nekā 10 reizes, un par katru reizi "klienti" atkārtoti maksāja IT uzņēmumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!