Foto: LETA

23.februārī stājies spēkā 2013.gada jūlija spriedums, ar kuru tika noraidīta SIA "Mono" un AS "Latvijas Pasta nodaļu tīkls" (LPNT) prasība pret VAS "Latvijas Pasts" par noslēgtā sadarbības līguma izpildi.

Kā informēja Augstākās tiesas (AT) preses sekretāre Baiba Kataja, AT Civillietu departaments rīcības sēdē izskatīja "Mono" kasācijas sūdzību par Rīgas apgabaltiesas 2013.gada 17.jūlija spriedumu prasībā pret Latvijas Pastu un Satiksmes ministriju (SM) par sadarbības līguma uzteikuma atzīšanu par spēkā neesošu, pienākuma uzlikšanu nodrošināt uzņēmuma daļas pāreju, līgumu atzīšanu par noslēgtiem, pienākuma uzlikšanu izpildīt saistības un zaudējumu piedziņu.

Tiesnešu kolēģija konstatēja, ka kasācijas tiesvedība lietā nav ierosināma, jo nerodas šaubas par apelācijas instances tiesas sprieduma tiesiskumu un izskatāmajai lietai nav nozīmes judikatūras veidošanā.

Līdz ar to AT nolēma atteikt ierosināt kasācijas tiesvedību. Lēmums nav pārsūdzams.

Kā ziņots, Rīgas apgabaltiesa šo lietu izskatīja apelācijas kārtībā. Pirms tam Rīgas rajona tiesa noraidīja "Mono" un LPNT prasību pret Latvijas Pastu, savukārt prasības daļā pret SM lieta tika izbeigta.

Jau ziņots, ka "Mono" tiesas ceļā vēlējās panākt, lai Latvijas Pasts pilda 2008.gada beigās noslēgto sadarbības līgumu par pasta bankas projekta realizāciju un jaunu pasta nodaļu apsaimniekošanas modeli, ar kuru speciāli izveidotais valsts un holdinga kopuzņēmums LPNT pārņem pasta nodaļas. Sadarbības līgums, kuru Latvijas Pasts ar valdības akceptu vienpusēji lauza 2010.gada sākumā, paredzēja ne tikai pasta nodaļu nodošanu LPNT, bet, kā iepriekš skaidroja Latvijas Pasts, "paredzēja [Latvijas Pasta] pienākumu divu mēnešu laikā pēc sadarbības līguma izbeigšanas dienas atpirkt "Mono" piederošās LPNT akcijas par to nominālvērtību".

Latvijas Pasts 2009.gada nogalē nolēma pārstrukturēt pasta nodaļu tīklu paša spēkiem un lūdza valdības atļauju lauzt līgumu ar "Mono". Latvijas Pasts apņēmās daļu pasta nodaļu funkciju lauku rajonos pārcelt uz kādu iedzīvotāju bieži apmeklētu vietu, piemēram, degvielas uzpildes staciju vai veikalu, un ir sācis īstenot šo projektu eksperimentālā ceļā dažos lauku ciemos.

Kā iepriekš paskaidroja tiesā, prasības pieteikums gan tika mainīts vairākas reizes.

"Mono" darbības veidi ir preču ražošana, pasažieru un kravu pārvadājumi, starpniecības pakalpojumi, tirdzniecība, mārketings u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!