Foto: LETA
SIA "Homburg Zolitude" ir saņēmusi Rīgas pašvaldības vēstuli, kurā piedāvāts zemesgabala Priedaines ielā 20 apmaiņas darījums, un pašlaik sabiedrības pārstāvji vēl nav pieņēmuši lēmumu par ēkas turpmāko izmantošanu, tostarp nav arī izlēmuši, vai darījumam piekritīs, pastāstīja "Homburg Zolitude" pārstāve Rūta Grikmane.

Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs (GKR) norādīja, ka vēstule nosūtīta jūnija sākumā un tajā ir skaidri aprakstīts īpašumu apmaiņas darījuma process, un pašlaik pašvaldība gaida atbildi no "Homburg Zolitude" par viņu lēmumu īpašuma sakarā. Pēc "Homburg Zolitude" piekrišanas apmaiņas darījumam šo jautājumu skatīs Rīgas domes Pilsētas īpašuma komiteja. Pēc komitejas atbalsta varēs notikt zemesgabala izvērtēšana, vērtības noteikšana, lai īpašniekiem apmaiņai varētu piedāvāt līdzvērtīgu zemesgabalu.

Jau ziņots, ka Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) dzīvojamās mājas Zolitūdes traģēdijas vietā, Priedaines ielā 20, īpašniekiem ir piedāvājis zemesgabalu apmaiņas darījumu. Pašvaldība vēlas apmainīt neapbūvētu zemesgabalu, tādēļ, ja "Homburg Zolitude" darījumam piekritīs, ēka būs jānojauc.

Rīgas pašvaldība, iegūstot zemi savā īpašumā, varēs mainīt teritorijas zonējumu, nosakot to par dabas teritoriju, un netraucēti sākt memoriāla traģēdijas upuru piemiņai izveidi.

Ziņots arī, ka daudzstāvu ēkas Zolitūdes traģēdijas vietā, Priedaines ielā 20, kopējais nolietojums SIA "Commodo" veiktajā tehniskajā atzinumā noteikts 70%, un Rīgas Vidi degradējošu būvju komisija piektdien pieņēma lēmumu klasificēt ēku kā A kategorijas graustu. Sēdē tika atlikts jautājums par paaugstināta nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) piemērošanu. To skatīs Vidi degradējošu būvju komisija, visticamāk, sēdē 7.augustā. Tajā ēkas īpašniekiem arī būs jāziņo par lēmumu ēkas sakarā.

Pēc komisijas lēmuma par grausta statusa piešķiršanu ēkai "Homburg Zolitude" pārstāvji pauda sašutumu, norādot, ka šādi pašvaldība "faktiski piespiež ēku sakārtot, jo grausti ir jāsakārto". Burovs gan norādīja, ka šāds situācijas skaidrojums ir absurds, jo jau iepriekš Vidi degradējošu būvju komisijas sēdēs mājas īpašnieki, izvērtējot ētiskus un morālus apsvērumus, tikuši aicināti demontēt visu ēkas kompleksu arī neatkarīgi no būves tehniskajā atzinumā konstatētā.

Tāpat pērn 14.novembra sēdē Vidi degradējošu būvju komisija vienojusies, ka gadījumā, ja ēkas tehniskajā atzinumā tiks norādīts uz defektiem, kas varētu apdraudēt ēkas turpmāko ekspluatāciju, Rīgas domē varēs tikt sagatavots lēmumprojekts par būves piespiedu nojaukšanu. Pašlaik objektam Priedaines ielā 20 ir apturēta būvatļauja.

Traģēdijā cietušo tuvinieki uzstāj, ka traģēdijas vietā ir jānojauc minētā daudzstāvu māja un jāizveido memoriāls upuru piemiņai. Arī Rīgas domes priekšsēdētājs Ušakovs iepriekš paudis, ka atstāt daudzstāvu ēku traģēdijas vietā būtu necieņa pret bojāgājušajiem, uzsverot, ka meklēs veidus, kā vienoties ar būves īpašniekiem, ka māja tur nevar palikt. "Memoriāls traģēdijas vietā būs," apgalvoja Ušakovs.

"Homburg Zolitude", kas ir Priedaines ielas 20 projekta attīstītājs, pieder Nīderlandē reģistrētam investīciju fondam "Homburg Eastern Europe Fund B.V.", kura īpašnieki ir aptuveni 800 privātpersonu. Uzņēmumam piederēja jumta virsējā daļa Priedaines ielā 20, kā arī pieder pazemes autostāvvieta un blakus uzbūvētais daudzdzīvokļu nams.

Tirdzniecības platību īpašniece ir SIA "Tineo", kas savukārt ēku iznomāja mazumtirgotājai SIA "Maxima Latvija".

2013.gada 21.novembrī, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!