Foto: LETA

Apdrošināšanas sabiedrība "Balta" šogad saņēmusi trīs pieteikumus par gadījumiem, kad nelegālie robežšķērsotāji, ielienot automašīnu kravas nodalījumos, sabojājuši kravas saturu, tostarp kāds "bezbiļetnieks" sabradājis piena šokolādes trifeļu kravu, radot vairāk nekā 100 000 eiro lielus zaudējumus, portālam "Delfi" pastāstīja uzņēmumā.

Par sabradāto trifeļu kravu ''Balta'' saņēmusi līdz šim lielāko atlīdzības izmaksas pieteikumu kravu pārvadātāju atbildības apdrošināšanas pakalpojuma vēsturē - 102 000 eiro.

Apdrošinātājs skaidro, ka, atklājot nelegālo ceļotāju "viesošanos" kravas nodalījumā, visbiežāk nākas utilizēt visu kravas saturu, tādējādi radot ievērojamus zaudējumus. Visos trīs gadījumos, kad saņemti atlīdzības izmaksas pieteikumi, kravu pārvadātāji devušies uz Lielbritāniju. Šajos gadījumos nelegālie robežšķērsotāji sabojājuši augļu, šokolādes trifeļu un minerālūdens kravas.

"Nelegālo ceļotāju slepenā "viesošanās" kravās ir nepatīkams starpgadījums gan kravas īpašniekiem, gan pārvadītājiem, gan arī tās saņēmējiem. Visbiežāk šādos gadījumos preces saņēmējs visu kravu utilizē, neskatoties uz to, vai tā visa ir bojāta vai ne. Līdz ar to šādi gadījumi rada ne tikai finansiālus zaudējumus visām pusēm, bet arī neuzticību kravas pārvadītājiem, tādējādi samazinot pasūtītāja vērtējumu par konkrēto pārvadātāju uzņēmumu," skaidroja "Balta" tehniskais direktors Uldis Dzintars.

Apdrošinātājs kravu pārvadātājiem iesaka piekabes aprīkot ar drošības sistēmām: piekaramajām atslēgām, kontakta sensoriem durvju atvēršanā, savienot durvju atvēršanas sensoru ar transportlīdzekļa signāltauri, iebūvēt slēptos slēdžus durvju atvēršanai, izmantot plombas, tentiem pievienot stiprināto tērauda sietu, lai izvairītos no trešo personu iekļūšanas piekabē.

Tāpat tiek ieteikts pārbaudīt transportlīdzekli un piekabi, kā arī drošības sistēmas pēc katras apstāšanās reizes, un šo informāciju fiksēt kontrolsarakstā. Kā arī novietot automašīnu stāvvietā tuvu citiem transportlīdzekļiem tā, lai aizmugurējās durvis būtu pret sienu vai citu transportlīdzekli, aizsargājot kravas telpu.

Apdrošinātājs iesaka pēc iespējas izvairīties no atpūtas veikšanas pie Eiropas ostu pilsētām (vai 50 kilometru rādiusā ap tām), no kurām dodaties uz Lielbritāniju.

Pārvadājumiem uz Lielbritāniju jāpievērš pastiprināta uzmanība augstā nelegālo "ceļabiedru" iekļūšanas riska dēļ. Atbilstoši Lielbritānijas likumdošanai pārvadātājam (šoferim vai īpašniekam) var tikt piemērots 2000 mārciņu liels sods par katru kravas nodalījumā atrasto imigrantu, informēja "Baltā", norādot, ka vēlams sadarboties ar Lielbritānijas varas iestādēm. Ieteicams faktu, ka nelegālie ceļotāji ir kravās, konstatēt pašam pārvadātājam, nevis Lielbritānijas varas iestādēm, jo tas var samazināt soda apmēru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!