Parīzes Apelācijas tiesa noraidījusi Kirgizstānas valdības lūgumu apturēt tiesvedību, kuru pati Kirgizstāna bija ierosinājusi ar mērķi novilcināt starptautiskās arbitrāžas piespriestās kompensācijas izmaksu Latvijas pilsonim Valērijam Belokoņam, informē uzņēmēja birojs.

Pēc tam, kad starptautiskā šķīrējtiesa Parīzē piesprieda Kirgizstānas valdībai maksāt kompensāciju 16,5 miljonu ASV dolaŗu apmērā Belokoņam un Kanādā viņam par labu tika arestētas Kirgizstānai piederošās akcijas un dividendes uzņēmumā "Centerra Gold", Kirgizstānas valdība uzsāka virkni formālu juridisku darbību, ar mērķi novilcināt kompensācijas izmaksu, skaidro "Belokon Holdings".

Pašreiz Kanādas tiesa ir arestējusi Kirgizstānai piederošos aktīvus 40 miljonu Kanādas dolāru vērtībā uzņēmumā "Centerra Gold", un tiesa lems par kompensācijas piespiedu piedziņu no Kirgizstānas valdības par labu Belokoņam.

Kā vēstīts, 2010. gadā pēc apvērsuma un politiskās varas maiņas Kirgizstānas jaunā vara pārņēma Belokoņa banku "Manas Bank". Saistībā ar bankas ekspropriāciju Belokoņs iesniedza prasību starptautiskajā arbitrāžā pret Kirgizstānas valdību. Prasību izskatīja speciāli šim strīdam saskaņā ar Latvijas un Kirgizstānas 2008. gadā noslēgto līgumu par investīciju aizsardzību izveidota starptautiska šķīrējtiesa. Šķīrējtiesa secināja, ka nav pietiekošu pierādījumu, kas apstiprinātu Kirgizstānas valdības pamatojumu bankas pārņemšanai. Tiesa norādīja, ka pirms bankas pārņemšanas veiktie bankas auditi neuzrāda nekādas noziedzīgu aktivitāšu pazīmes.

2014. gada oktobrī starptautiskā šķīrējtiesa Parīzē nolēma, ka Kirgizstānas valdībai jākompensē bankas pārņemšana ar 16,5 miljoniem ASV dolāru.

Kirgizstānas valdība noteiktajos termiņos nav izpildījusi tiesas lēmumu, bet mēģina novilcināt kompensācijas izmaksu, skaidro "Belokon Holdigs". Šajā laikā Kirgizstānas valdības parāda summa Belokoņam ir pieaugusi par gandrīz 700 000 ASV dolāru un sasniegusi 17,2 miljonus ASV dolāru.
Saņemot piespriesto kompensāciju Belokoņam Latvijas valsts budžetā kā kapitāla ienākumu nodokli būs jāsamaksā 750 000 ASV dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!