Foto: LETA

Ekonomikas ministrijai (EM) sadarbībā ar tirgotājiem būs jāizvērtē, vai ieviest pasākumus sociālās distancēšanās nodrošināšanai tirdzniecības vietās, sestdien, 14. martā, Krīzes vadības padomes un valdības kopsēdē lēma Ministru kabinets.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) teica, ka tirdzniecības vietās pagaidām nav noteikts īpašs regulējums, taču EM ar tirgotājiem jāizskata jautājums par cilvēku skaita ierobežošanu veikalos.

Mazumtirdzniecības uzņēmums "Rimi Latvia" nepieciešamības gadījumā ir gatavs ierobežot pircēju plūsmu veikalu tīklā "Covid-19" dēļ, aģentūrai LETA teica "Rimi Latvia" sabiedrisko attiecību vadītāja Regīna Ikala. "Rūpīgi sekojam valsts institūciju lēmumiem un rekomendācijām, lai nodrošinātu saviem darbiniekiem drošus darba apstākļus un pircējiem drošu iepirkšanos," viņa uzsvēra, norādot - ja būs nepieciešams, "Rimi" veikalu tīklā ierobežos pircēju plūsmu.

Viņa arī pastāstīja, ka kopš piektdienas, 13. marta, visos "Rimi Latvia" veikalos ir izvietoti un skan informatīvi materiāli, kas aicina pircējus bez vajadzības nedoties uz veikalu, kā arī iepirkšanās laikā izmantot veikalos pieejamos dezinfekcijas līdzekļus. Tāpat pircēji aicināti iepērkoties ievērot divu metru distanci no pārējiem pircējiem un veikala darbiniekiem.

Mazumtirgotājs "Elvi Latvija" ir gatavs atbalstīt jebkuru valsts iniciatīvu "Covid-19" izplatības ierobežošanai veikalos Latvijā, tostarp cilvēku plūsmas ierobežošanu, pauda "Elvi Latvija" pārstāvji. "Ja valdība lems kaut kādā veidā ierobežot pārtikas preču tirdzniecību, mēs esam apņēmušies rast veidu, kā prasības izpildīt, jo sabiedrības drošība ir pirmajā vietā."

Pēc kompānijā minētā, lemjot par cilvēku plūsmas ierobežošanu veikalos, būtiski atsevišķi izdalīt pārtikas tirdzniecības uzņēmumus, kuri nodrošina pirmās nepieciešamības preču pieejamību iedzīvotājiem, no nepārtikas preču tirgotājiem.

Mazumtirgotāja pārstāvji arī norāda, ka, neraugoties uz pietiekamajiem pārtikas krājumiem, cilvēki joprojām mēģina veidot individuālos uzkrājumus, un stress sabiedrībā pastāv. Tāpēc, lemjot par papildu ierobežojumiem "Covid-19" dēļ, būtu jādod konkrētas vadlīnijas pārtikas tirgotājiem pārtikas preču pieejamības organizēšanai, lai neradītu vēl lielāku stresu pircējiem un viņiem nerastos maldīga sajūta par kāda pārtikas produkta nepieejamību vispār. Pēc "Elvi Latvija" pārstāvju paustā, būtiski panākt, lai ierobežojumi tirdzniecības vietās nerezultējas garās rindās ārpus veikaliem, sekmējot cilvēku pulcēšanos un drūzmēšanos.

Mazumtirgotājs "Maxima Latvija" ir gatavs nodrošināt sociālo distancēšanos jeb ierobežot cilvēku plūsmu veikalos, aģentūrai LETA apliecināja "Maxima Latvija" komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule. "Mēs viennozīmīgi esam atvērti izskatīt šādus priekšlikumus, mums pašiem izstrādes stadijā ir varianti, kā mēs varētu kontrolēt cilvēku pieplūdumu "Maxima" veikalos," sacīja Dupate-Ugule, apliecinot, mazumtirgotāja iestāšanos par to, lai mazinātu cilvēku skaitu veikalos, kas ir sevišķi būtiski "Covid-19" izplatības ierobežošanas kontekstā.

Viņa teica, ka ir būtiski novērst situācijas, kad uz veikaliem nāk cilvēki ar nozīmētu karantīnu "Covid-19" dēļ. Šī vīrusa ierobežošana lielā mērā ir arī cilvēku atbildība pret sevi un apkārtējiem. Uz jautājumu par konkrētiem uzņēmuma pasākumiem, Dupate-Ugule atbildēja, ka viens no tiem saistīts ar veikala darba laika samazināšanu, vai arī varētu tikt ieviesti tehniski risinājumi cilvēka plūsmas regulēšanai uz vietas veikalos.

Jau ziņots, ka jaunā koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" izplatības mazināšanai Krīzes vadības padomes un valdības kopsēdē nolemts, ka no šā gada 17. marta uz ārkārtas situācijas laiku līdz 14. aprīlim tiek apturēti visi starptautiskie avio, dzelzceļa, jūras un autobusu pasažieru pārvadājumi.

Pasažieru pārvadājumi tiek pārtraukti no otrdienas, 17. marta, plkst. 00.00. Arī citas Eiropas valstis ir slēgušas savas robežas ārvalstniekiem vai grasās to darīt.

Piektdien, 13. martā, visā Latvijā spēkā stājas ierobežojumi, kas saistīti ar valstī izsludināto ārkārtējo situāciju. Ārkārtējā situācija valstī izsludināta saistībā ar "Covid-19" izplatību un būs spēkā līdz 14. aprīlim ar mērķi ierobežot infekcijas izplatību. Kopumā valstī reģistrēti 26 ar šo vīrusu saslimuši iedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!