Foto: Shutterstock

Valsts "Attīstības finanšu institūcijaa "Altum"" ("Altum") obligācijas 20 miljonu eiro apmērā iegādājušies 15 investori Baltijā, teikts institūcijas sniegtajā informācijā biržai "Nasdaq Riga".

Paziņojumā biržai skaidrots, ka "Altum" emitē obligācijas par kopējo summu 20 miljoni eiro, kas ir otrā emisija 70 miljonu eiro obligāciju programmas ietvaros ar ienesīgumu līdz dzēšanai 1,3%.

Šīs obligācijas tiks izlaistas papildus 2018.gada 7.martā emitētajām obligācijām 10 miljonu eiro apmērā un 2019.gada 5.jūnijā emitētajām obligācijām 15 miljonu eiro apmērā ar dzēšanas termiņu 2025.gada 7.martā un fiksēto gada procentu likmi 1,3%, kas tiek kotētas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

Par "Altum" piedāvātajām obligācijām 20 miljonu eiro apmērā būtisku interesi izrādījuši Latvijas, Lietuvas un Igaunijas investori, un parakstītajam apmēram 3,8 reizes pārsniedzot piedāvājumu. Obligācijas iegādājās 15 investori Baltijā - trīs bankas (7%) un 12 aktīvu pārvaldības fondi un apdrošināšanas sabiedrības (93%).

Ieņēmumi no šīs obligāciju emisijas tiks izmantoti "Altum" ilgtspējīgu tautsaimniecībai svarīgu uzņēmējdarbības projektu finansēšanai lauksaimniecības jomā.

"Neraugoties uz nenoteiktību kapitāla tirgos, ko radījusi koronavīrusa globālā pandēmija, "Altum" pārliecinoši turpina izvēlēto finansējuma piesaistes stratēģiju. Esam gandarīti par investoru lielo interesi, kas ļauj mums arī šajā pasaules ekonomikai sarežģītajā laikā emitēt obligācijas ar vēl labākiem finanšu nosacījumiem nekā sasniedzām 2017.gada un 2018.gada emisijās, kad kapitāla tirgos valdīja stabilitāte," pauda "Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš.

Viņa vērtējumā, īstenojot speciālus finanšu instrumentus, "Altum" Latvijā ir viens no stūrakmeņiem vīrusa krīzes ietekmēto uzņēmumu atbalstam. "Altum" uzņēmējiem nodrošina visus tās piedāvātos ikdienas instrumentus, kurus uzņēmumi arī šajā laikā aktīvi izmanto attīstībai atbilstoši savai specifikai un vajadzībām. Ieņēmumus no šodien emitētajām obligācijām finanšu institūcija izmantos tās pārvaldītā Zemes fonda darbības paplašināšanai.

"Zemes fonda darījumu apjoms katru gadu aug un 2019.gadā fonda portfelis tika dubultots, šobrīd tā kopējam apjomam strauji tuvojoties 50 miljoniem eiro. Resursu piesaiste finanšu tirgos nodrošina mūsu finansējuma avotu diversifikāciju, palīdz būt ilgtspējīgiem un pašpietiekamiem finansējuma piesaistē, vienlaikus sekmējot Baltijas kapitāla tirgus attīstību," sacīja Bērziņš.

Jau vēstīts, ka obligāciju izvietošana notika trešdien no plkst.10 līdz 16. Minētās obligācijas, kuru dzēšanas datums ir 2025.gada 7.martā, "Altum" plāno emitēt 15.aprīlī.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) ir reģistrējusi "Altum" obligāciju pamatprospektu, nosakot, ka institūcija ir tiesīga izteikt obligāciju publiskos piedāvājumus kopumā 70 miljonu eiro apmērā.

Biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā ir iekļautas "Altum" zaļās obligācijas 20 miljonu eiro apmērā ar dzēšanas termiņu 2024.gada 17.oktobrī, kā arī institūcijas emitētās obligācijas 25 miljonu eiro apmērā ar dzēšanas termiņu 2025.gada 7.martā.

2019.gadā "Altum" auditētā peļņa bija 8,131 miljons eiro, kas ir par 82,2% vairāk nekā gadu iepriekš, bet institūcijas aktīvi pagājušā gada beigās bija 559,504 miljonu eiro apmērā, kas salīdzinājumā ar 2018.gada beigām ir pieaugums par 12,9%.

"Altum" ir valsts kapitālsabiedrība, kas ar valsts atbalsta finanšu instrumentu palīdzību sniedz atbalstu noteiktām mērķa grupām finanšu instrumentu veidā (aizdevumi, garantijas, ieguldījumi riska kapitāla fondos u.c.), konkrētu programmu ietvaros, papildinot to arī ar nefinanšu atbalstu (konsultācijas, mentorings), kā arī realizējot citas valsts deleģētas funkcijas.

"Altum" 40% akciju turētājs ir Finanšu ministrija, 30% akciju turētājs - Ekonomikas ministrija un 30% akciju turētājs - Zemkopības ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!