Foto: Pixabay

Ministru kabinets 3. novembra sēdē atbalstīja Ekonomikas ministrijas priekšlikumu 4,746 miljonus eiro novirzīt atbalstam viesnīcām operacionālo izmaksu segšanai, tajā skaitā, darbinieku atalgojuma izmaksai, komunālo maksājumu un dažādu citu maksājumu segšanai, informē ministrija.

Atbalsts uzņēmējiem būs pieejams pēc atbalsta saskaņošanas Eiropas Komisijā; indikatīvi pieteikumu pieņemšanu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) uzsāks šā gada novembra beigās vai decembra sākumā.

"Cīnoties pret Covid-19 infekcijas izplatību un ieviešot ierobežojumus, arvien aktuālāks jautājums kļūst valsts atbalsta iespējas uzņēmējiem. Šodienas valdības lēmums palīdzēs risināt situāciju daļai tūrisma nozares uzņēmumu, kas šobrīd ir uz bankrota robežas. Nozares darbība faktiski ir apstādināta - starptautiskā pasažieru plūsma ir pārtraukta, kā rezultātā Latvijā šobrīd ir tikai daži ārvalstu viesi, un tam ir tieša un ārkārtīgi negatīva ietekme uz viesnīcu darbību. Viesnīcu sektorā šobrīd ir iestājies augsts maksātnespējas risks," raksturojot situāciju nozarē, uzsver ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

"Vienlaikus valdībai ar steigu jāuzsāk diskusija par atbalstu arī citu nozaru uzņēmējiem, kas šobrīd spiesti pārtraukt vai būtiski samazināt darbības apmērus valstī noteikto ierobežojumu vai vīrusa izplatības dēļ," norāda ministrs.

Veicot grozījumus Ministru kabineta 2020. gada 14. jūlija noteikumos Nr.455 "Covid-19 skarto tūrisma nozares saimnieciskās darbības veicēju atbalsta piešķiršanas kārtība", Ministru kabinets atbalstījis visu pieejamo brīvo finansējumu izmantot tūrisma nozares komersantu atbalstam.

MK noteikumos precizētas atbalstāmās izmaksas, iekļaujot arī atbalsta saņemšanu operacionālo izmaksu segšanai viesnīcām 4 eiro/kvadrātmetrā apmērā.

Atbalstam varēs pieteikties arī tūrisma uzņēmumi, kuri dibināti pēc 2019. gada jūnija un attiecīgi līdz šim nekvalificējās atbalsta saņemšanai, jo bija jāpierāda apgrozījuma samazinājums 2020. gada jūnijā pret 2019. gada jūniju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!