Foto: LETA

Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēdē trešdien deputāti atbalstīja priekšlikumu uzticēt valdībai izvērtēt iespēju palielināt atbalstu elektroenerģijas rēķinu segšanai maznodrošinātām un ģimenēm ar vairākiem bērniem.

Tāpat komisijas dalībnieki atbalstīja arī priekšlikumu mudināt valdību izvērtēt uz apkures sezonu samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) energoresursiem.

Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāra vietnieks enerģētikas jautājumos Edijs Šeicāns atzina, ka elektrības cena augusi četras reizes – no 40 EUR/MWh līdz 165 EUR/MWh, tādējādi elektroenerģijas rēķins vidējai mājsaimniecībai, kas patērē 200 kWh mēnesī, palielinājusies vairāk nekā divas reizes – no 22,72 eiro līdz 48,48 eiro.

Tomēr viņš atgādināja, ka elektroenerģijas cenu pieaugums nav unikāls notikums Latvijā vai Baltijā, bet kopējs Eiropas izaicinājums, un viss reģions ir piedzīvojis krasu elektroenerģijas cenas pieaugumu. Ja salīdzina Latviju ar Rietumeiropu, tad mums šobrīd cenas pieaugums nav bijis tik straujš, un cenu līmenis ir zemāks nekā Rietumeiropā.

Pagājušajā nedēļā cena Latvijā sasniedza 149,5 eiro, un kopš maija cena pieaugusi vairāk nekā divas reizes.

Šādu cenas pieaugumu neprognozēja ne Latvijas, ne ārvalstu analītiķi, un patlaban ES dalībvalstis meklē risinājumu. Galvenie iemesli ir atgūšanās pēc pandēmijas, un otrkārt, nepietiekamās ražošanas jaudas kombinācijā ar ražošanas izmaksu izmaiņām.

EM atzīst, ka operatīva risinājuma īsā termiņā nav, taču ilgtermiņā vienīgais risinājums, lai izvairītos no neprognozējamām cenu svārstībām, ir atjaunojamo energoresursu projektu attīstība un energoefektivitātes pasākumu ieviešana. Tāpat nepieciešams domāt, kā palielināt atbalstu aizsargātajiem lietotājiem. Latvijā kopumā ir 760 000 mājsaimniecības, no kurām 150 000 ir aizsargātie lietotāji.

Patlaban daudzbērnu ģimenes atbalstam saņem 10 eiro, bet no 2022. gada EM piedāvā šo summu palielināt līdz 20 eiro, kopējam plānotajam atbalsta saņēmēju skaitam sasniedzot 45 000.

Trūcīgie/maznodrošinātie; ģimenes ar bērniem ar invaliditāti; personas ar I invaliditātes grupu patlaban saņem 5 eiro atbalstu mēnesī, un EM nākamgad piedāvā palielināt atbalstu līdz 15 eiro.

"Ņemot vērā, ka elektroenerģijas gala cena, salīdzinot ar šī gada pirmo pusi, pieaugusi vairāk nekā divas reizes, mēs aicinām valdību paredzēt adekvātu atbalstu aizsargātiem lietotājiem. Atbalsts ir jāpalielina," pauž komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis. Komisijas priekšsēdētājs akcentē, ka komisija rosina paplašināt arī atbalsta saņēmēju loku, ietverot arī ģimenes ar bērniem.

Tāpat deputāti lēma aicināt valdību izvērtēt iespēju samazināt pievienotās vērtības nodokli elektroenerģijai un dabasgāzei.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!