Foto: PantherMedia/Scanpix

Eiropas Investīciju banka (EIB) piešķīrusi 60 miljonu eiro aizdevumu SIA "Rīgas ūdens" ūdenssaimniecības atjaunošanas un paplašināšanas projektam, pavēstīja EIB pārstāvji.

EIB ir noslēgusi darījumu par aizdevuma piešķiršanu ūdensaimniecības nozares attīstībai Latvijā, parakstot aizdevuma līgumu par 60 miljoniem eiro ar "Rīgas ūdeni". EIB piešķirtie 60 miljoni eiro atbilst 50% kopējo projekta izmaksu, kas ir 120 miljoni eiro.

Līgums paredz aizdevuma atmaksas periodu līdz 17 gadiem.

Starptautiskās finanšu institūcijas tiešais aizdevums ļaus "Rīgas ūdenim" dažādot finansējuma avotus atlikušajai projekta izmaksu daļai, izmantojot gan pašu līdzekļus, gan Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzekļus, gan banku kredītus.

Šobrīd "Rīgas ūdens" apgādā ar ūdeni 98% iedzīvotāju Rīgā, kā arī rūpējas par kanalizācijas ūdeņu savākšanu un attīrīšanu šajā teritorijā. Ūdens patēriņš Rīgā ir aptuveni 33,7 miljoni kubikmetru gadā, bet ikgadējā kanalizācijas ūdeņu plūsma pa centralizētajiem tīkliem ir aptuveni 50 miljoni kubikmetru.

EIB finansētais ūdenssaimniecības projekts Latvijā sniegs iespēju vairāk mājsaimniecību pieslēgt pilsētas ūdensapgādes sistēmai un savāks centralizētajā sistēmā vairāk attīrāmo notekūdeņu, kas tiks apstrādāti renovētās notekūdeņu attīrīšanas iekārtās. Galvenais šī EIB investīciju projekta nolūks ir nodrošināt rentablu, nepārtrauktu un drošu ūdens attīrīšanu, ūdens piegādi, kā arī kanalizācijas ūdeņu savākšanu un attīrīšanu atbilstoši EIB kā ES klimata bankas politikai, kā arī vides un normatīvajām prasībām.

"Rīgas ūdens" valdes priekšsēdētājs Krišjānis Krūmiņš skaidro, ka šis finansējums sniegs iespēju īstenot gan Rīgas ūdenssaimniecības infrastruktūras regulāru atjaunošanu, gan tās modernizāciju.

Krūmiņš norāda, ka Rīgā ir ļoti svarīgi mājsaimniecībām palielināt pilsētas centralizēto ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu pieejamību, tāpēc plānots arī veikt atjaunošanas darbus notekūdeņu bioloģiskās attīrīšanas stacijā "Daugavgrīva".

EIB ir ES ilgtermiņa aizdevumu finanšu iestāde, kas pieder tās dalībvalstīm. Kā ES klimata banka, EIB ir apņēmusies līdz 2030.gadam atbalstīt viena triljona eiro apmēra investīcijas klimata jomā un vides ilgtspējā.

2021.gadā EIB Latvijā parakstīja vienošanos par jaunu finansējumu gandrīz 98 miljonu eiro apmērā. EIB grupas investīcijas Latvijā ir 0,35% no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP).

"Rīgas ūdens" ir Latvijā lielākais ūdenssaimniecības uzņēmums Latvijā un nodrošina ūdensapgādi un kanalizācijas ūdeņu savākšanas un attīrīšanas infrastruktūru Rīgā un tās apkaimē. "Rīgas ūdens" pamatkapitāls ir 127 586 633 eiro, bet tās vienīgā īpašniece ir Rīgas pašvaldība. 2021.gadā "Rīgas ūdens" apgrozījums bija 55,832 miljoni eiro, bet kompānijas peļņa bija 5,516 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!