Foto: Shutterstock
AS "Pasažieru vilciens" maina zīmolu, turpinājies algu kāpums, Jūrmalā iebraukt būs dārgāk, moduļu māju ražotājs "MyCabin" atklāj jaunu ražotni, atbalsts kredītņēmējiem, lielākie nekustamā īpašuma iegādes darījumi Latvijā.

Šīs nedēļas aktuālie notikumi ekonomikā un biznesā Latvijā un pasaulē.

Jaunākie oficiālie dati: Latvijā turpinājies algu kāpums

Foto: Shutterstock

2023. gada 3. ceturksnī pēc darba dienu un sezonāli nekoriģētiem datiem mēneša vidējā bruto darba samaksa Latvijā par pilnas slodzes darbu bija 1 549 eiro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Lasīt vairāk

Latvijas Bankas ekonomists: Algas aug, iedzīvotāju pirktspēja atgūstas

Foto: Publicitātes foto

Nominālā alga Latvijas darba tirgū turpina strauji pieaugt. Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2023. gada 3. ceturksnī tās kāpums ir sasniedzis 11.8 %, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu. Pieaugums ir zemāks nekā 1. pusgadā, taču, ņemot vērā nelielu bezdarba kāpumu šā gada 3. ceturksnī, būtisku inflācijas kritumu un negatīvās iekšzemes kopprodukta pārmaiņas 1.-2. ceturksnī, lēnāks algu kāpums bija sagaidāms.

Lasīt vairāk

'Bolt' skrejriteņi no kupenām drīz pazudīs

Foto: DELFI

Zīmols "Bolt" skrejriteņu sezonu šogad ir jau noslēdzis, un pilsētvidē manāmie kupenās iestigušie braucamrīki drīzumā tiks savākti, "Delfi Bizness" pastāstīja "Bolt" skrejriteņu vecākais operāciju speciālists Valts Marga.

Lasīt vairāk

'airBaltic' atklāj sezonālo bāzi Grankanārijā

Foto: Publicitātes foto

Piektdien Latvijas lidsabiedrība "airBaltic" atklājusi savu sezonālo bāzi Grankanārijā, vienā no Spānijai piederošajām Kanāriju salām, informēja kompānijā.

Lasīt vairāk

Murads Juško pametīs amatu 'COD', informē restorāns

Foto: Shutterstock

Murads Juško pēc plaši izskanējušā incidenta atkāpsies no restorāna "COD" (SIA "Simply delicious") valdes locekļa amata, sociālajā tīklā "Instagram" informē "COD".

Lasīt vairāk

'Eurostat': inflācijai eirozonā novembrī 28 mēnešos zemākais līmenis

Foto: Midjourney/DELFI

Gada inflācija eirozonā novembrī samazinājusies līdz 2,4% salīdzinājumā ar 2,9% oktobrī, tādējādi reģistrēts zemākais līmenis kopš 2021.gada jūlija, liecina ceturtdien publiskotais Eiropas Savienības statistikas departamenta "Eurostat" ātrais novērtējums.

Lasīt vairāk

Latvijas IKP 3. ceturksnī samazinājies par 0,7%

Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

2023. gada 3. ceturksnī, salīdzinot ar 2022. gada 3. ceturksni, Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) pēc sezonāli un kalendāri nekoriģētajiem datiem salīdzināmajās cenās ir samazinājies par 0,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie dati.

Lasīt vairāk

Ekonomiste par precizētajiem 3. ceturkšņa IKP datiem: Ekonomikas ogles slābeni gail

Foto: Publicitātes foto

Pirms mēneša iekšzemes kopprodukta (IKP) ātrais novērtējums pārsteidza ar negaidīti strauju IKP izaugsmi 3. ceturksnī, neatbalstot ekonomistus lielākā prognozētā krituma daudzsolīšanā. Precizētie IKP dati samazina optimismu – krituma gan nav, ir izaugsme, bet tā no 0,6% samazināta uz 0,2 % salīdzinājumā ar 2. ceturksni.

Lasīt vairāk

Foto: Koka karkasa moduļu māju ražotājs 'MyCabin' atklāj jaunu ražotni

Foto: Publicitātes foto

Koka karkasa moduļu māju ražotājs "MyCabin" Jelgavā atklājis jaunu ražotni. Šis solis ir daļa no uzņēmuma stratēģijas palielināt ražošanas jaudu un veicināt pārdošanas apjomus.

Lasīt vairāk

Komisija uz Saeimu virza atbalstu hipotekāro kredītu ņēmējiem 30% apmērā no procentu maksājumiem

Foto: Midjourney/DELFI

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas paredz, ka atbalsts hipotekāro kredītu ņēmējiem plānots 30% apmērā no procentu maksājumiem, bet ne vairāk kā divu procentpunktu apmērā no periodam noteiktās procentu likmes.

Lasīt vairāk

Cik būtu nopelnījis investors, ieguldot Latvijas uzņēmumos, kas nesen ienākuši biržā

Foto: Pexels

Lai arī Latvijas kapitāla tirgus ir snauduļojošs, tomēr pēdējos gados biržā ir ienākuši jauni uzņēmumi. Kamēr politiķi un finanšu nozare spriež, kas būtu uzlabojams, lai palīdzētu tirgum augt, "Delfi Bizness" nolēma noskaidrot, cik turīgs šobrīd būtu investors, kurš pa šo laiku ieguldījis biržas debitantos.

Lasīt vairāk

'Pasažieru vilciens' pēc jauno vilcienu saņemšanas maina zīmolu uz 'Vivi'

Foto: Publicitātes attēli

No 29. novembra, kad AS "Pasažieru vilciens" tiek nodoti pirmie "Škoda Vagonka" ražotie elektrovilcieni, uzņēmums vilciena pasažieru pārvadājumos pakāpeniski pāries uz zīmolu "Vivi".

Kā informē uzņēmumā, "jaunā zīmola nozīme ietver pārvietošanās dzīvīgumu, iespējas augt un attīstīties, ko uzticama mobilitāte paver cilvēku, uzņēmumu un valsts līmenī". "Vivi" esot viegli uztverams un saprotams arī starptautiskā vidē, kas veicina iespējas nākotnē sekmīgi izplesties Baltijas reģionā.

Lasīt vairāk

Soctīklos varena ņemtne par vilcienu jauno zīmolu 'Vivi'

Foto: LETA/Publicitātes attēli

Bērnišķīgi, infantili, un labāk tad būtu palikuši vienkārši pie "Čukčuk" – tāda noskaņa valda mikroblogošanas vietnē "X", kur tauta nevairās paust viedokli par "Pasažieru vilciena" rebrendingu, proti, turpmāk mēs brauksim ar "Vivi". Sociālajos tīklos "Delfi" ieraudzīja dažus ierakstus, kas kvalificētos kā komplimenti, tomēr to ir maz. Bet uzņēmumā saka, ka kopumā ir saņemti atzinīgi vārdi "par mūsdienīgu un viegli uztveramu zīmolu".

Lasīt vairāk

'Koju' otrā jaunība. Pašvaldība rādīs piemēru ēkas atjaunošanā

Foto: Publicitātes foto

Piecstāvu nams Rīgā, Ziepju ielā 11, ir kādreizējās kopmītnes, kas vairākus gadus stāvēja pamestas. Tagad Rīgas pašvaldība to ir izraudzījusies eksperimentam, paraugprojektam – pārbūvei, kas tiks balstīta aprites ekonomikas principos. 2025. gadā šajā mājā pilnvērtīgi sāks darbu divi aprūpes centri, kā arī būs pieejami pašvaldības īres dzīvokļi.

Lasīt vairāk

Pēc pārmetumiem viltus sieviešu – spīkeru profilu izveidē atceļ nozīmīgu konferenci Latvijā

Foto: Shutterstock

Iecerēto augsta līmeņa konferenci tiešsaistes programmatūras izstrādātājiem "DevTernity", kas bija paredzēta decembra sākumā Rīgā, nācies atcelt pēc tam, kad dalību tajā atsaukuši vairāki vadošie jomas speciālisti, jo atklātībā parādījušās ziņas, ka konferences dalībnieces – lektores – bijušas izdomātas un konferences tīmekļvietnē bijuši pieejami viņu viltus profili, vēsta ārvalstu mediji.

Lasīt vairāk

'Gaso' no nākamā gada plāno palielināt dabasgāzes sadales pakalpojuma tarifus

Foto: Shutterstock

Akciju sabiedrība "Gaso" iesniegusi dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojuma tarifu grozījumu projektu Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā, gatavojoties diferencēto tarifu struktūras izmaiņām ar 2024. gada 1. janvāri.

Uzņēmumā norāda, ka tiesības pārskatīt tarifu struktūru starp tarifu periodiem ir gadījumos, ja tiek konstatētas būtiskas lietotājiem nodotā dabasgāzes daudzuma vai atļautās slodzes izmaiņas tarifu grupās. Esot izpildījušies abi priekšnosacījumi – gan ievērojams lietotājiem nodotā dabasgāzes daudzuma samazinājums, gan arī atļautās slodzes izmaiņas tarifu grupās.

Lasīt vairāk

'Indexo Real Estate Fund' par 25 miljoniem eiro iegādājas divus iepirkšanās centrus

Foto: Publicitātes foto

"Provendi Asset Management" pārvaldītais nekustamo īpašumu fonds "Indexo Real Estate Fund" noslēdzis līgumu ar norvēģu investoru holdingu AS "LATPRO 2" par iepirkšanās centru "Rimi Gaiļezers" un "Rimi Tukums" iegādi, ziņo fonda pārstāvji.

Lasīt vairāk

Atbalsta Mūkusalas krastmalas pārbūvi līdz 2025. gada 30. novembrim

Foto: LETA

Rīgas dome šodien noteica, ka Mūkusalas ielas krasta promenādes pārbūve veicama līdz 2025. gada 30. novembrim.

Lasīt vairāk

'Lux Express' īpašnieks: politiķi spļauj mums dvēselē. Vilciena dēļ nāksies atcelt autobusu reisus

Foto: LETA

Nākamā gada rudenī, visticamāk, tiks atklāts jauns dzelzceļa maršruts – Tallina–Tartu–Rīga. Savukārt uzņēmumi, kas pasažierus pārvadā ar autobusiem, brīdina, ka tas var pielikt punktu autobusu satiksmei starp Tartu un Rīgu. Igaunijas Klimata ministrija uzskata, ka dzelzceļa satiksme nekonkurēs ar autobusu reisiem, jo dzelzceļa maršruta mērķis ir pārsēdināt vilcienā tos cilvēkus, kas šobrīd starp pilsētām pārvietojas ar savu personīgo automašīnu.

Lasīt vairāk

Latvijas finanšu iestādes desmit mēnešos nopelnījušas 596,2 miljonus eiro

Foto: Midjourney/DELFI

Latvijas monetārās finanšu iestādes, galvenokārt bankas, šogad desmit mēnešos strādāja ar 596,2 miljonu eiro peļņu, kas ir 2,4 reizes vairāk nekā 2022. gada attiecīgajā periodā, liecina Latvijas Bankas publiskotā informācija.

Lasīt vairāk

'Latvenergo' koncerna peļņa deviņos mēnešos sasniegusi 283,4 miljonus

Foto: LETA

AS "Latvenergo" koncerna apgrozījums šogad deviņos mēnešos bija 1,537 miljardi eiro, kas ir par 30,9% vairāk nekā pagājušā gada attiecīgajā periodā, savukārt grupas peļņa pieauga 2,7 reizes un bija 283,4 miljoni eiro, liecina kompānijas sniegtā informācija biržai "Nasdaq Riga".

Lasīt vairāk

Noskaidrots bijušās ekonomikas ministres Indriksones atpūtas mītnes būvnieks

Foto: Zane Bitere/LETA

Bijušās ekonomikas ministres, tagadējās Saeimas deputātes Ilzes Indriksones iecerēto tūrisma mītni Talsu pievārtē būvēs uzņēmums SIA "Erteks", liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā.

Lasīt vairāk

Algas aug, cenas krīt: jaunākie dati par būvniecības izmaksām Latvijā

Foto: Shutterstock

2023. gada oktobrī, salīdzinot ar 2022. gada oktobri, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā palielinājies par 1,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Lasīt vairāk

Konkurss uz VID ģenerāldirektora amatu: atlasīti pretendenti, kas piedalīsies otrajā kārtā

Foto: Midjourney/DELFI

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora amata pretendentu vērtēšanas komisija nolēmusi uz konkursa otro kārtu virzīt septiņus pretendentus.

Lasīt vairāk

No februāra iebraukšana Jūrmalā maksās trīs eiro visa gada garumā

Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

No 1.februāra iebraukšana Jūrmalā maksās trīs eiro līdzšinējo divu eiro vietā, un caurlaižu režīms darbosies visu gadu, nevis tikai vasaras sezonā, kā līdz šim, informēja pašvaldībā.

Lasīt vairāk

Viesnīca, 'Rimi' zemes gabals, bijusī bankas ēka – lielāko darījumu 'Top'

Foto: Publicitātes foto

Šogad Latvijā ir bijuši vien daži nekustamā īpašuma iegādes darījumi virs pieciem miljoniem eiro un nav bijis neviena, kura summa pārsniegtu 25 miljonus eiro, rēķina nekustamo īpašumu kompānija "Colliers".

Lasīt vairāk

Innusa neizslēdz 'Rīgas satiksmes' autostāvvietu maksas celšanu

Foto: Shutterstock

Nav izslēgta pašvaldības uzņēmuma "Rīgas satiksme" administrēto autostāvvietu maksas celšana, intervijā Latvijas Radio atzina uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Džineta Innusa.

Lasīt vairāk

E-adresei un citiem iestāžu pakalpojumiem varēs piekļūt arī ar Smart-ID

Foto: Shutterstock

Lai iedzīvotāju un uzņēmumu elektroniskā saziņa un dokumentu aprite ar valsts un pašvaldību iestādēm būtu ērtāka, e-adrese un daudzi citi pakalpojumi turpmāk būs pieejami arī ar Latvijā jau zināmo risinājumu Smart-ID, ko nodrošina "SK ID Solutions".

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!