Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kas notiks ar naftas un gāzes cenām nākamgad? Vai Krievija arī turpmāk varēs finansēt karu uz sava galvenā eksporta produkta rēķina? Vai Eiropai nepieciešama Krievijas gāze? Kādi satricinājumi gaidāmi naftas tirgū, un kāds tiem sakars ar naftas ieguves pieaugumu ASV un Ķīnā? Lai uzzinātu atbildes uz šiem jautājumiem, "Delfi" aicināja uz sarunu naftas un gāzes analītiķi Mihailu Krutihinu, vienu no vadošajiem enerģētikas nozares ekspertiem Krievijā, naftas un gāzes tirgus speciālistu, uzņēmuma "RusEnergy" partneri.

Lai uzzinātu atbildes uz šiem jautājumiem, "Delfi" aicināja uz sarunu naftas un gāzes analītiķi Mihailu Krutihinu, vienu no vadošajiem enerģētikas nozares ekspertiem Krievijā, naftas un gāzes tirgus speciālistu, uzņēmuma "RusEnergy" partneri.

Kāda ir jūsu prognoze, kā attīstīsies situācija naftas tirgū nākamgad?

Manuprāt, šobrīd ir bezjēdzīgi kaut ko prognozēt par naftas cenām, jo tās nav pakļautas OPEC un OPEC+. Tās nepakļaujas finanšu tirgus kustībai, tās dzīvo atsevišķi, jo ir vairāk vai mazāk līdzsvarotas. Tirgū nav ne deficīta, ne pārpalikuma. Neizslēdzu, ka cenas varētu virzīties lejup, visnotaļ iespējama ir nervoza viļņveida lejupslīde, kaut kādas nobīdes.

Šogad, rēķinot ārvalstu valūtā, Krievijas budžeta ienākumi no naftas eksporta ir kritušies visnotaļ nopietni. Kādas ir perspektīvas nākamgad?

Sāk parādīties ietekme no amerikāņu centieniem padarīt sankcijas stingrākas (ASV Valsts kases departaments piedraudēja ar cietumsodu grieķu pārvadātājiem, kas transportē Krievijas naftu, – red.). Ja vēl jūnijā un jūlijā Grieķijas kuģniecības uzņēmumu, kas pārvadāja naftu un naftas produktus no Krievijas, daļa bija 52%, tad tagad tā ir ap 32%. Dažas kompānijas ir izbijušās par sankcijām.

Neizslēdzu, ka varētu būt kaut kādas sekundārās sankcijas, kas nu jau skars uzņēmumus, kuri pērk Krievijas naftu. Neizslēdzu arī to, ka cenas varētu kristies un naftas cena pielīdzināsies gada

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!