Foto: Midjourney/DELFI

Stimulējot mazo un vidējo uzņēmumu kreditēšanu, Attīstības finanšu institūcija "Altum" turpmāk aizdevumiem kopsummā līdz 100 000 eiro būtiski samazina nodrošinājuma prasības, tādējādi šos aizdevumus padarot uzņēmējiem pieejamākus un lētākus.

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis norāda: "Komercbanku kredītu pieejamības problēmu visasāk izjūt tieši mazie un pavisam mazie Latvijas uzņēmumi. Taču tie ir Latvijas ekonomikas mugurkauls, veidojot ap 98% no kopējā uzņēmumu skaita un nodarbinot ap 80% iedzīvotāju, sākot no apstrādes rūpniecības un beidzot ar individuālo pakalpojumu sniedzējiem un mājražotājiem."

""Altum" pēdējos trīs gados aizdevumos uzņēmējiem izsniegusi 339 miljonus eiro, un skaitliski ļoti liela daļa ir tieši neliela apjoma aizdevumi, apjomā līdz 100 000 eiro, kas tiek izmantoti tehnikas un iekārtu iegādei, apgrozāmo līdzekļu finansēšanai, biznesa uzsākšanai un citām vajadzībām. Esam mainījuši pieeju skatījumam uz nodrošinājumu – turpmāk aizdevumos līdz 100 000 eiro nodrošinājumu nevērtēsim, un atkarībā no aizdevuma apjoma tas vai nu nebūs nepieciešams vispār, vai par to kalpos komercķīla," skaidro "Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš.

"Altum" atvieglojumi aizdevumiem kopsummā līdz 100 000 eiro ir spēkā no 2024. gada sākuma, un tie nosaka, ka:

- Aizdevumiem līdz 25 000 eiro nebūs nepieciešams nodrošinājums.

- Aizdevumiem no 25 000 – 50 000 eiro par nodrošinājumu kalpo komercķīla.

- Aizvedumiem no 50 000 – 100 000 eiro par nodrošinājumu kalpo komercķīla un īpašnieka galvojums 10% apmērā.

"Altum" aizdevumu programmās "Starts" un "Mazie aizdevumi lauku teritorijās" tiks nodrošinātas fiksētas procentu likmes, attiecīgi, 3% apmērā līgumiem, kas noslēgti uz ilgāk kā 1 gadu, un 4% līgumiem ar termiņu līdz 12 mēnešiem. Šo programmu ietvaros gan biznesa uzsācējiem, gan mazajiem un vidējiem uzņēmumiem palielināts maksimālais aizdevuma apmērs, sasniedzot 250 000 eiro.

Finansējums mazajiem un vidējiem uzņēmumiem un biznesa uzsācējiem atbalsta programmās tiek līdzfinansēts no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļiem.

Reaģējot uz procentu likmju kāpuma izraisīto kreditēšanas sabremzēšanos un veicinot uzņēmumu investīciju ieceru turpināšanos arī augstu kredītlikmju apstākļos, "Altum" jau 2023. gadā atbalsta programmās ieviesa vairākus atvieglojumus.

Kreditēšanas veicināšanai bankās "Altum" ieviesa divu veidu atvieglojumus garantiju instrumentiem, nosakot 0% garantijas prēmiju jauniem ilgtspējīgiem projektiem un garantijas prēmijas samazinājumu par 50% visām komersantu garantijām. Arī tiešajā kreditēšanā ieviesti procentu likmju atvieglojumi – par aptuveni pusi samazināta kopējā aizdevuma likme MVU segmenta uzņēmumiem jauniem aizdevumiem, kā arī samazināta aizdevuma likme 3,5% apmērā noteikta lauksaimnieku apgrozāmo līdzekļu aizdevumiem, kas ir pieejami no 2023. gada novembra. Otrs jauninājums – lauksaimnieki "Altum" apgrozāmo līdzekļu aizdevumu varēs arī izmantot, lai segtu 2023. gada neapmaksātos parādus pret piegādātājiem.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!