Foto: Publicitātes foto/Anete Pīka Photography
Latvijas jaunuzņēmums "Supliful", kas nodarbojas ar kosmētikas, uztura bagātinātāju un pakotās pārtikas produktu ražošanu un piegādi pēc pasūtījuma, vienojies, ka iespējkapitālfonds "FlyCap" izsniegs tam mezanīna aizdevumu līdz diviem miljoniem eiro. Nauda tiks ieguldīta, lai nākamajā gadā desmitkāršotu apgrozījumu un tas sasniegtu 50 miljonus dolāru.

"Līdz šim mēs esam piesaistījuši savam apgrozījumam un izaugsmei neraksturīgi maz investīciju – kopā 1,9 miljonus eiro. Lielākoties – no biznesa eņģeļiem Igaunijā. Esmu runājis ar ļoti daudziem iespējkapitāla fondiem, bet pašlaik lielākā daļa ir gatava ieguldīt tikai programmatūras biznesos. Neskatoties uz to, ka mums ir ļoti līdzīgs izaugsmes temps, neesam spējuši ieinteresēt iespējkapitāla investorus. Taču nākamgad ir plānota desmitkārtīga uzņēmuma izaugsme. Mums ir nepieciešams finansējums, kas palīdzētu sasniegt mūsu mērķus," saka uzņēmuma "Supliful" līdzdibinātājs Mārtiņš Lasmanis.

"Supliful" strādā ASV tirgū kopš 2022. gada oktobra. "Supliful" galvenā mītne un vairāk nekā puse komandas atrodas Rīgā. Pārējie komandas biedri ir bāzēti Denverā, Kolorado štatā, ASV. Tur atrodas arī "Supliful" 600 kvadrātmetru lielais pasūtījumu izpildes centrs.

2021. gadā "Supliful" apgrozīja 200 000 dolāru. 2022. gadā apgrozījums sasniedz 800 000 dolāru. Bet šo gadu uzņēmums plāno noslēgt ar apgrozījumu aptuveni 5 miljonu dolāru apmērā.

"Supliful" ne reizi nav novērtēts, tāpēc tā vērtība nav zināma. Iepriekš investīcijas ir saņemtas tā saucamajā "safe note" formā. Tas nozīmē vienošanos starp jaunuzņēmumu un investoru, ka investors kaut kad nākotnē varēs iegādāties uzņēmuma daļas un par labāku cenu salīdzinājumā ar to, kas tobrīd tiks piedāvāta citiem investoriem.

Mezanīna aizdevumu sauc arī par maznodrošinātu aizdevumu. Salīdzinot ar banku kredītu, mezanīna finansējuma izsniedzēji neprasa nodrošinājumu nekustamo īpašumu vai citu likvīdu aktīvu formā. Attiecīgi šādu kredītu risks ir augstāks kā parastam kredītam, kas arī atspoguļojas augstākos kredītu procentos. Taču Lasmanis uzsver, ka priekšrocība ir fakts, ka nav jāizsniedz uzņēmuma daļas apmaiņā pret aizdevumu. Turklāt var turpināt iesākto investoru piesaistes procesu.

""FlyCap" saskata lielas izaugsmes iespējas šajā nozarē, ko mēs saucam par radītāju ekonomiku ("creator economy" – angļu val.), kad jebkurš cilvēks no nulles var kļūt par nozīmīgu satura ražotāju sociālajos medijos, kā arī pārdot dažādus produktus ar paša izdomātu prečuzīmi, un darīt to veiksmīgi. Mēs saskatām lielas perspektīves šajā virzienā," saka "FlyCap" partneris Jānis Skutelis.

"Supliful" ir jaunuzņēmums, kas palīdz e-komercijas jomā strādājošiem uzņēmējiem uzsākt un pārvaldīt savu kosmētikas, uztura bagātinātāju vai pakotās pārtikas biznesu.

"FlyCap Mezzanine Fund II" ir otrais "FlyCap" fonds, kas sāka darbību 2019. gada 1. oktobrī. Fonds ir piesaistījis investīcijas 21,3 miljonu eiro apmērā. Fonda investori ir "Altum", NEFCO, INVL, "Signet Bank" un citi privātie institucionālie ieguldītāji, kā arī pati "FlyCap" komanda. Fonds veic investīcijas Baltijas valstīs strādājošos uzņēmumos apmērā no viena līdz trim miljoniem eiro.

Fotogrāfijā no kreisās puses: uzņēmuma "Supliful" līdzdibinātāji Rihards Pīks, Rūdolfs Janītis un Mārtiņš Lasmanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!