Foto: Pixabay
"EstLink 2" darbības neplānots pārtraukums nav ietekmējis Latvijas elektroapgādi – Latvijas elektroapgāde ir stabila un droša, norāda Klimata un enerģētikas ministrijā (KEM) .

Piektdien, 26. janvārī, "EstLink2" elektroenerģijas pārvades tīkla posms starp Somiju un Igauniju tika bojāts, izmeklēšanas darbi turpinās. "EstLink 2 elektroenerģijas pārvades savienojums starp Somiju un Igauniju piektdien ap pusnakti tika atslēgts no elektrotīkla.

Somijas un Igaunijas pārvaldes sistēmas operatori "Fingrid" un "Elering" un citas iestādes nekavējoties uzsāka apstākļu noskaidrošanu, tostarp bojājuma vietas noteikšanu.

"Pamatojoties uz publisko informāciju, nav pamata uzskatīt, ka bojājums elektroenerģijas pārvades sistēmā varētu būt radies ārēju faktora dēļ. Saskaņā ar Igaunijas pārvades operatora svētdien minēto, "EstLink 2" iespējamā bojājuma vieta atrodama Igaunijas pusē tuvu vietai, kur kabelis savienojas ar sauszemes tīklu. Šobrīd vēl turpinās precīzāka bojājuma noteikšanas vieta, pēc kuras konstatēšanas tiks uzsākti remontdarbi," norāda KEM.

Elektroenerģijas pārvades posma bojājums nav apdraudējis elektroenerģijas sistēmas darbību Somijā, elektroenerģijas sistēma ir stabila, taču šī bojājuma rezultātā elektroenerģijas pārvades jauda starp Somiju un Igauniju ir samazināta par 650 MW.

"Latvijā situācija energosistēmā ir stabila, un elektroenerģijas piegāde nav traucēta starpsavienojuma "EstLink 2" darbības neplānotā pārtraukuma dēļ," skaidro Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis.

"Latvijā ir pietiekamas ģenerējošās jaudas, lai nosegtu Latvijas patēriņu un eksportētu elektroenerģiju uz Igauniju un Lietuvu. KEM nedēļas nogalē kopā ar Igaunijas atbildīgo ministriju sekoja līdzi apstākļu izvērtēšanai, lai vajadzības gadījumā varētu operatīvi reaģēt. Esam uzdevuši Latvijas pārvades sistēmas operatoram "Augstsprieguma tīkls" un lielākajam Latvijas elektroenerģijas ražotājam "Latvenergo" izvērtēt plānotos remontdarbus, ņemot vērā situāciju ar "EstLink 2". Situācija šobrīd nav jūtami ietekmējusi arī elektroenerģijas cenas "NordPool" biržas Latvijas cenu apgabalā – elektroenerģijas cenas ir stabilas," uzsver Melnis.

Sistēmu operatori turpina sazināties ar "EstLink 2" jūras kabeļa ražotāju, lai precizētu kabeļa remonta darbu detaļas un grafiku.

Svētdien, 28. janvārī, atjauninātā steidzamā tirgus paziņojuma (UMM) informācija liecina, ka "EstLink 2" darbības atjaunošanas darbi norisināsies līdz februāra beigām.


Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!