Foto: Shutterstock

Ceturtdien, 1. februārī, 1. lasījumā Saeimas atbalstītais likumprojekts "Grozījumi Pārtikas aprites uzraudzības likumā", kas paredz pārtikas mazumtirdzniecībā katra pārtikas produkta cenas zīmē, vai pie pārtikas produkta skaidri un nepārprotami norādīt tā ražošanas valsti, attēlojot to ar attiecīgās valsts karogu ir ar nozari neapspriests, miljonos mērāmu slogu uzliekošs regulējums, uzskata Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK).

"Likumprojekts šā brīža redakcijā ir ar nozari neapspriests, miljonos mērāmu slogu uzliekošs regulējums, kuram autori ne tikai nav centušies noskaidrot finansiālo ietekmi un samērību, bet tā vietā "slaidi" konstatējuši, ka tam nav ietekmes uz tautsaimniecību," norāda LTRK.

Ja patiešām deputātiem ir vēlme mazināt vai izbeigt Krievijas pārtikas produktu tirgošanu Latvijā, jāaizliedz to importēšana, nevis jāuzliek miljonos mērāms administratīvais un finanšu slogs tirdzniecības nozares uzņēmumiem, norāda LTRK.

"Likumprojekts nevis mazinās, bet tieši palielinās to tirdzniecības apjomu, kaut vai ar to, ka plauktos redzēsim Krievijas izcelsmes produktus, pie kuriem nu būs obligāti jāliek Latvijas karogs, ja būs kāds ražošanas process veikts Latvijā. Šobrīd tā būtu uzskatāma par patērētāja maldināšanu," norāda LTRK.

LTRK jau iepriekš norādījusi par likumprojekta ietekmi uz tautsaimniecību, kas palielinās administratīvo un finansiālo slogu uzņēmējiem, un ticami arī preču cenu pieaugumu patērētājiem sekojošu iemeslu dēļ:

1) lai nodrošinātu, ka tirdzniecības vietās ir pietiekamas kvalitātes un jaudas krāsu drukas ierīces, ir nepieciešami būtiski ieguldījumi iekārtu iegādei, kā arī šādu iekārtu ikdienas apkope, un izejmateriāli ir dārgāki salīdzinājumā ar melnbaltas drukas ierīcēm;

2) mazās tirdzniecības vietās cenu zīmes tiek sagatavotas ar roku, rakstiski norādot normatīvajos aktos paredzēto informāciju, kas nozīmē, ka arī šādām tirdzniecības vietām būs nepieciešami būtiski ieguldījumi iekārtu un citu materiālu iegādei;

3) ir arī tādi tirdzniecības nozares uzņēmēji, kas ir ieviesuši elektroniskās cenu zīmes vai ir ieviešanas procesā. Šādas cenu zīmes ir tehniski limitētas, jo tajās lielākoties ir iespējams izmantot tikai 2 vai 3 krāsas. Tas nozīmē, ka izveidot tajās karogus dažādās krāsu kombinācijās ir tehniski neiespējami. Šādi uzņēmēji ir investējuši ļoti ievērojamu līdzekļu apmēru, lai nodrošinātu elektroniskās cenu zīmes, taču likumprojektā noteiktā pienākuma ieviešana nozīmētu vēl nesamērīgas papildus investīcijas, kas nav samērīgas pret likumprojekta mērķi.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!