Foto: Pexels

Finanšu pasaule ik dienu piedzīvo kāpumus un kritumus. Lai sniegtu lasītājiem ieskatu, kas notiek akciju tirgos, "Delfi Bizness" piedāvā nedēļas (01.04.-05.05.) notikumu apkopojumu.

No septiņi par seši

Globālajos akciju tirgos izteiktu pārākumu peļņā un izaugsmē pēdējā gada laikā uzrādīja septiņi amerikāņu tehnoloģiju milži. Starp tiem bija arī Īlona Maska "Tesla". Šīs septiņas kompānijas analītiķi sāka dēvēt par "lielisko septītnieku". Taču, kamēr pārējās kompānijas turpina izaugsmi un uzrāda visai labus rezultātus, "Tesla" sāk iepalikt. Daži saka, ka tagad ir jārunā par "lielisko sešinieku".

Uzzināt vairāk.

Nenopelnīs ar "airBaltic"

Interesi ieguldīt Latvijas aviokompānijā "airBaltic" ir izrādījušas gan Lietuvas, gan Igaunijas valdības. Aviokompānijas mazākuma akcionārs, dāņu bagātnieks Lars Tūsens gan saka – lai arī "airBaltic" ir Baltijas reģionam ārkārtīgi svarīga kompānija, valdības klātbūtne biznesā nerada "laimīgu situāciju". Viņš iesaka valstīm ieguldīt ceļos un savos iedzīvotājos, un "airBaltic" vajadzētu samazināt valsts iesaisti, nevis palielināt. Par kaimiņu interesēm un aviācijas nākotni viņš stāstīja ekskluzīvā intervijā "Delfi Bizness".

Uzzināt vairāk.

Kriptonoziedzība rūk

Martā kriptovalūtu tirgū turpinājās strauja izaugsme, optimistiski gaidot aprīlī plānoto "Bitcoin" ieguves samazināšanu uz pusi. Visu galveno kriptovalūtu aktīvu cenas strauji pieauga, un kopējo pozitīvo noskaņojumu nemazināja arī martā novērotās salīdzinoši augstās cenu svārstības un satricinājumi. Vienlaikus novērojama noziedzības samazināšanās, raksta "Binance" pārstāve Latvijā un Igaunijā Polina Brotjē.

Uzzināt vairāk.

Ziņas no pasaules tirgiem

Nedaudz krīt. ASV biržu indekss "Dow Jones Industrial Average" ceturtdien kritās par 1,4% līdz 38 596,98 punktiem, indekss "Standard & Poor's 500" saruka par 1,2% līdz 5147,21 punktam, bet indekss "Nasdaq Composite" samazinājās par 1,4% līdz 16 049,08 punktiem.

Nafta dārgāka. Jēlnaftas cenas turpināja pieaugt, tirgum "ļoti nervozējot" par saspīlējumu Tuvajos Austrumos, skaidroja "Again Capital" analītiķis Džons Kildafs. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena ceturtdien pieauga par 1,4% līdz 85,59 ASV dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena Londonas biržā kāpa par 1,5% līdz 90,65 dolāriem par barelu.

Zelts dārgs. Šonedēļ zelta cena vairākas reizes sasniedza vēsturiski augstākos rādītāju. Naktī uz piektdienu zelta cena sasniedza jaunu rekordu, tirdzniecībā Āzijā pieaugot līdz 2304,96 ASV dolāriem par unci.

Vara cena aug. Zaļajās tehnoloģijās ļoti nepieciešamā metāla cena šonedēļ ievērojami pieaugusi, vēsta "Bloomberg". Piektdien Londonā tā bija 9252 dolāri par tonnu, kas ir tuvu augstākajai vēsturiskajai cenai. Kāpumu izraisa bažas par pieprasījuma pieaugumu, kuram piedāvājums nevar tikt līdzi.

Kriptokaralis cietumā. Pērn sabrukušās kriptovalūtu biržas FTX vadītājam Semam Benkmenam-Frīdam ceturtdien piespriests 25 gadu cietumsods par masveida krāpšanu un finanšu noziegumiem. Manhetenas federālās tiesas piespriestais sods bija ievērojami mazāks nekā federālo prokuroru prasītie 40 vai 50 gadi cietumā. Tomēr tas bija daudz vairāk nekā 5-6,5 gadi, ko rosināja viņa advokāti.

Apple roboti. Tehnoloģiju uzņēmums "Apple" šobrīd pēta iespējamu ieiešanu personīgo robotu jomā, kurai ir potenciāls kļūt par vienu no uzņēmuma "nākamajām lielajām lietām". Inženieri pēta iespējas veidot mobilo robotu, kas var sekot lietotājiem viņu mājoklī un palīdzēt veikt mājas darbus, atsaucoties uz uzņēmumam tuvu stāvošām personām, raksta "Bloomberg".

Cenu svārstības

"airBaltic" kotēt ir jēga, "Tet" pagaidām nav

Lai gan Rīga un Latvija ilgstoši bija Baltijas centrs, pēdējos gados iepaliekam kaimiņiem. Tomēr nebūt nav tā, ka viss ir slikti, piemēram, "airBaltic" ir reģionā svarīgs uzņēmums, kas varētu kļūt vēl lielāks, kad startēs biržā. Par to un savām investīcijām raidījumā "Nākotnes kapitāls" stāstīja Klāvs Vasks, uzņēmējs un uzņēmumu "airBaltic" un "Tet" padomes priekšsēdētājs.

"Nākotnes kapitāla" portfeļi

2021. gadā raidījuma "Nākotnes kapitāls" vadītājs Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā. Viņš iegulda "S&P 500" indeksā iekļautajās akcijās, proti, lielos, miljardiem dolāru vērtos ASV uzņēmumos. Kuzikovs sāka ieguldīt arī Latvijas valsts krājobligācijās. Savukārt viņa kolēģis Raivis Vilūns investē kriptovalūtās, Baltijas biržā tirgotajos uzņēmumos un kopfinansējuma platformās. Investoriem pievienojies arī "robots" – "SEB" automatizētais rīks, kas iegulda naudu biržās tirgotajos elektroniskajos fondos (ETF). Šādi pagājušajā nedēļā veicās visiem trim portfeļiem:

  • Konstantīns Kuzikovs: +7,06%

  • Raivis Vilūns: +26%

  • "SEB Roboinvestors": +17,34%

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!