Valdībā un koalīcijā būtiskākās sarunas nākamā gada budžeta saistībā notiek par ieņēmumu daļas palielināšanu, trešdienas rītā LNT raidījumā "900 sekundes" teica premjers Valdis Dombrovskis (V).

Viņš uzsvēra, ka par papildus līdzekļu novirzīšanu dažādām politikas prioritātēm varēs runāt tikai pēc ieņēmumu daļas apzināšanas.

Patlaban papildus pārdalei nākamā gada budžetā esot pieejami 75,6 miljoni latu, taču šī summa varētu mainīties augšu. Būtiskākās viedokļu atšķirības koalīcijas partneru vidū ir par darbaspēka nodokļu jautājumu, teica Dombrovskis. Reformu partija (RP) uzstāj uz solījumu nākamgad par 2% samazināt iedzīvotāju ienākumu nodokli, bet "Vienotības" pārstāvētā Finanšu ministrija piedāvā par 1% samazināt sociālās apdrošināšanas likmi, ieviest diferencētu neapliekamo minimumu un palielināt atvieglojumus par apgādājamiem.

Šis FM piedāvājums ļautu sadalīt vēl papildus 26 miljonus latu, pauda Dombrovskis.

Viņš arī uzsvēra, ka publiski pieejamais budžeta tēriņu prioritāšu saraksts ir formāls, tāpēc izšķiršanās par reālajām tēriņu prioritātēm turpināsies valdības un koalīcijas diskusijās. Arī Finanšu ministrijas rīkotās aptaujas rezultāti budžeta dalīšanā netikšot izmantoti.

Savukārt, runājot par budžeta izdevumu daļu, Dombrovskis uzsvēra, ka valdības piedāvātās prioritātes jau ir nosauktas - tās ir sociālās nevienlīdzības un nabadzības mazināšana, nevienlīdzības jautājumu risināšana, veselības aprūpe un ceļu infrastruktūras sakārtošana.

Koalīcija uz ārkārtas sēdi par budžetu sanāk trešdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!