Foto: LETA

Zemnieku Saeima lūgs valdību, izstrādājot nākamā gada budžetu, saglabāt pašreizējos nodokļu atvieglojumus lauksaimniekiem, lai arī Finanšu ministrija to neatbalsta.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis piektdien dosies uz Dobeles novada saimniecību "Lazdiņām", kur tiksies ar Zemnieku saeimas priekšsēdētāju Juri Lazdiņu, lai pārrunātu iespēju saglabāt esošos nodokļu atvieglojumus lauksaimniekiem arī pēc 2013.gada, jauno bezakcīzes degvielas piešķiršanas kārtību no 2014.gada otrā pusgada, kā arī tiks pārrunāta lauku ceļu sakārtošanai pieejamā finansējuma piešķiršanas kārtība pašvaldībām no 2014. līdz 2020.gadam, portālu "Delfi" informēja Zemnieku Saeimas pārstāve Līva Liepniece.

Finanšu ministrija gan iepriekš jau norādījusi, ka neatbalsta Zemkopības ministrijas kopīgi ar lauksaimnieku organizācijām sagatavotos priekšlikumus par jaunu nodokļu atvieglojumu noteikšanu lauksaimniekiem un jau esošo atvieglojumu darbības termiņa pagarināšanu. To, skatot ar 2014. gada valsts budžetu saistītos jautājumus, uzsvēra Finanšu ministrijas pārstāvis Ilmārs Šņucins.

Zemkopības ministrija bija rosinājusi arī turpmāk ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neaplikt ienākumus, kas lauksaimniekiem tiek izmaksāti subsīdijās.

Tāpat tika rosināts arī turpmāk neaplikt ar akcīzes nodokli dabasgāzi, kas tiek izmantota lauksaimnieciskās produkcijas ražošanai, bet pārtikas ražošanas uzņēmumiem noteikt minimālu akcīzes nodokli par dabasgāzi - 3,95 latus par 1000 kubikmetriem.

Vēl Zemkopības ministrija ierosināja no nākamā gada atkarībā no lauksaimnieciskās darbības veida diferencēt tā dēvētās bezakcīzes degvielas apjomu par vienu hektāru, paredzot lielāku degvielas daudzumu, piemēram, piena lopkopības nozarē strādājošajiem zemniekiem, bet mazāku - graudkopjiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!