Foto: AFP/Scanpix

Lai gan šāda iespēja ir vērtēta, Latvija neplāno doties pie investoriem arābu valstīs un izlaist obligācijas pēc šariāta likumiem. Šonedēļ kā pirmā uz šādu soli izšķīrās Lielbritānija, neslēpjot savas ambīcijas tādējādi piesaistīt lielu naudu no islāma zemēm.

"Analizējot iespējamos valsts vērtspapīru investoru diversifikācijas virzienus, esam interesējušies arī par iespējām piesaistīt resursus arī tā saucamā "Sukuk" formāta vērtspapīros. Tomēr šādu vērtspapīru emisijām vēlams priekšnosacījums ir jau esošas stipras saites citās biznesa jomās ar islāma valstīm, kā tas ir Lielbritānijai," portālam "Delfi" sacīja Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis.

Atbilstoši šariata likumiem "Sukuk" vērtspapīri ir īpašas "mērķobligācijas" - vērtspapīrs tiek piesaistīts konkrētiem aktīviem, nodrošinājumam, projektam. Šobrīd nav plānots emitēt šāda veida vērtspapīrus, sacīja ministrijas pārstāvis.

"Delfi" jau ziņoja, ka pirmo reizi finanšu vēsturē ne islāma valsts laidīs klajā vērtspapīrus pēc šariāta likumiem – Lielbritānija emitēs obligācijas "sukuk", kas atbilst islāma reliģijas principiem, jo islāmā aizliegts aizdod naudu uz procentiem un spekulēt ar valūtām, bet maksāt naudu drīkst tikai par precēm un pakalpojumiem.

Tā Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons nolēmis piesaistīt investīcijas no musulmaņu valstīm, ieviešot Eiropas finanšu tirgiem līdz šim netradicionālus vērtspapīrus. Lielbritānija jau nākamgad plāno emitēt šos vērtspapīrus 200 miljonu mārciņu (164 miljonu latu) vērtībā, turklāt Londonas biržā plānots izveidot arī atsevišķu islāma indeksu.

Latvija starptautiskajā finanšu tirgū atgriezās 2011.gada vasarā un pārdeva 10 gadu eiro obligācijas par pusmiljardu ASV dolāru.

2012.gada sākumā Latvija jau emitēja piecu gadu obligācijas viena miljarda ASV dolāru (0,54 miljardi latu) apmērā, bet decembrī sekmīgi tika emitētas septiņu gadu obligācijas 1,25 miljardu ASV dolāru (0,67 miljardi latu) apmērā ar fiksēto procentu likmi 2,750% gadā, kas ir vēsturiski zemākā vērtspapīru procentu likme kopš Latvija publiski aizņemas starptautiskajos finanšu tirgos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!