Foto: LETA

Par 2014.gada valsts budžeta un to pavadošo likumprojektu paketes sagatavošanu atbildīgā Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija pirmdien, 4. novembrī noraidīja vairākus opozīcijas deputātu priekšlikumus, kas paredzēja mainīt par labu pašvaldībām iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumu sadales proporciju.

Valdība ir lēmusi nākamgad šo ieņēmumu sadales proporciju saglabāt līdzšinējā apmērā, proti, vietvaru budžetos nonāks 80% IIN ieņēmumu, bet valsts budžetā – 20% IIN ieņēmumu.

Turpretī opozīcija uzskata, ka pašvaldībām jādod lielāka IIN ieņēmumu daļa – "Saskaņas centrs" to ierosināja palielināt līdz 84%, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas deputāti Raimonds Vējonis un Dana Reizniece-Ozola – līdz 82%, bet ZZS Saeimas frakcija – līdz 81%. Valstij piekrītošā IIN ieņēmumu daļa attiecīgi samazinātos līdz 16%,18% vai 19% no kopējiem IIN ieņēmumiem.

Finanšu ministrija pašvaldību prasību uzskata par nepamatotu, jo spraigās diskusijās par darbaspēka nodokļu samazināšanu ir nolemts samazināt nevis IIN likmi, bet gan sociālo iemaksu likmi, Budžeta komisijas sēdē uzsvēra Finanšu ministrijas pārstāve Jolanta Plūme.

"Delfi" jau ziņoja, ka domstarpības par IIN ieņēmumu sadalījumu kļuva par galveno iemeslu, kādēļ Latvijas Pašvaldību savienība šogad atteicās parakstīt 2014. gada valsts budžetam pievienoto Ministru kabineta un Latvijas Pašvaldību savienības domstarpību un vienošanās protokolu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!