Foto: DELFI

Potenciālo bankas "Citadele" investoru piedāvājumu izvērtēšanas kritēriji ir apkopoti četrās kritēriju grupās, to mērķis – izraudzīties piemērotāko piedāvājumu, kas nodrošina labāko cenu, investora uzticamību un reputāciju, kā arī bankas turpmāko attīstību, informē Privatizācijas aģentūra.

Pirmdien, 26.maijā, aģentūra iepazīstināja valdību ar šiem investoru izvērtēšanas kritērijiem. Tie izstrādāti sadarbībā ar konsultantu "Société Générale".

"Valsts mērķis ir atrast bankai "Citadele" profesionālus, uzticamus investorus ar izcilu reputāciju, kuri nodrošinās bankas turpmāku attīstību un piedāvās vislabāko iespējamo akciju cenu. Tāpēc esam izvirzījuši virkni kritēriju, pēc kuriem starptautiskais konsultants "Société Générale" caurskatāmā procedūrā, konkursa kārtībā izvēlēsies labāko no visiem potenciālajiem investoru piedāvājumiem," skaidro Privatizācijas aģentūras valdes priekšsēdētājs Ansis Spridzāns.

Iespējamo investoru piedāvājumus izvērtēs "Société Générale". Ja modelis paredzēs investoriem būtiskas līdzdalības iegūšanu, iegūstot vai pārsniedzot 10% no bankas pamatkapitāla vai balsstiesīgo akciju skaita, tad investorus pirms akciju iegādes izvērtēs arī Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) atbilstoši Eiropas Savienības regulējumam, tostarp izvērtējot investoru finansiālo stabilitāti un reputāciju.

"Société Générale" šā gada aprīlī informēja valdību, ka investori ir apliecinājuši interesi gan kļūt par bankas stratēģiskajiem ieguldītājiem, akcijas iegādājoties tiešā pārdošanas darījumā, gan arī pauduši interesi par akciju sākotnējo publisko piedāvājumu (IPO), akcijas iegādājoties biržā. Iepriekš valdības apstiprinātā investoru piesaistes stratēģija paredzēja izpētīt abu iespējamo scenāriju izpēti.

Saskaņā ar apstiprināto stratēģiju konsultants "Société Générale" uzrunāja gandrīz 100 investorus, kas varētu kļūt par bankas "Citadele" stratēģiskajiem ieguldītājiem. Pēc iepazīšanās ar informācijas memorandu vairāki investori ir iesnieguši nesaistošos piedāvājums. Nesaistošā piedāvājuma iesniegšanas mērķis ir parādīt savu interesi attiecībā uz bankas iegādi, lai varētu lemt par atļauju attiecīgajam investoram veikt tālāku bankas izpēti ("due diligence").

Potenciālo interesentu vidū ir gan bankas, gan finanšu investori.

Pašlaik potenciālie pircēji strādā pie bankas padziļinātas izpētes. Līdztekus akciju pārdošanas tiešā darījuma scenārijam tiek analizētas arī iespējas bankas akcijas kotēt biržā.

Gala lēmumu par investoru piesaisti bankai valdība pieņems vasarā, kad tiks saņemti investoru saistošie piedāvājumi tiešajam darījumam.

2013.gada jūlijā valdība nolēma atsākt investoru piesaistes procesu bankai Citadele. Valdībai iesniegtajā ziņojumā tika secināts, ka sākotnēji "Parex bankas" restrukturizācijas plānā paredzētais mērķis – stabilas finanšu institūcijas izveidošana - ir sasniegts. Atbilstoši restrukturizācijas plāna uzdevumiem izveidotā banka "Citadele" strādā sekmīgi un ar peļņu, un tās turpmākai attīstībai nepieciešams piesaistīt privāto kapitālu.

Privatizācijas aģentūra skaidro, ka kopā ar finanšu konsultantu "Société Générale" tā īsteno divu investoru piesaistes stratēģiju. Tā paredz pētīt investoru interesi attiecībā uz valstij piederošo akciju tiešās pārdošanas darījumiem, vienlaicīgi izvērtējot iespējas organizēt akciju sākotnējo publisko piedāvājumu biržā. Divu ceļu procesa priekšrocība ir iespēja vienlaicīgi uzrunāt lielu skaitu un dažāda veida potenciālos investorus, lēmumu par konkrētu modeli pieņemot pēc investoru intereses noskaidrošanas. Šāda pieeja nodrošina vislielāko investoru savstarpējo konkurenci, kas nodrošinātu valstij izdevīgāko darījumu.

Jau ziņots, ka konkursa kārtībā kā PA finanšu konsultants tika apstiprināta starptautiskā investīciju banka "Société Générale", kuras uzdevums ir sniegt konsultācijas PA par valstij labāko investoru piesaistes modeli bankai "Citadele", kā arī veikt investoru piesaisti. Kā juridiskais konsultants tika izvēlēts starptautiskais juridiskais birojs "Linklaters".

Privatizācijas aģentūras īpašumā ir 75% mīnus viena bankas "Citadele" akcija, bet 25% un vienas akcijas īpašnieks ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!