Foto: F64

Banka "Citadele" šogad trīs ceturkšņos strādājusi ar 17,38 miljonu eiro peļņu, kas ir par 10% mazāk nekā pērn atbilstošā periodā nopelnītie 19,34 miljoni eiro, teikts bankas trešā ceturkšņa finanšu pārskatā.

Savukārt "Citadeles" koncerns šogad deviņos mēnešos strādāja ar 23,3 miljonu eiro tīro peļņu, kas bija par 2% lielāka nekā 2014.gada deviņos mēnešos nopelnītais.

Bankas vadība skaidro, ka pieaugums galvenokārt saistīts ar labiem neto komisijas naudas ienākumiem, kas palielinājās par 1,2 miljoniem eiro, un kredītu portfeļa kvalitāti, kā rezultātā izdevumi uzkrājumiem kredītu vērtības samazinājumam bija par 1,8 miljoniem eiro mazāki nekā šajā periodā 2014.gadā. Ir nostiprināta koncerna kapitāla struktūra - šogad deviņos mēnešos pirmā līmeņa pamata kapitāla rādītājs palielinājies no 9,3% līdz 10,1% un kopējais kapitāla pietiekamības rādītājs - no 11% līdz 12%.

Šogad trešajā ceturksnī "Citadeles" grupa gatavojās akciju sākotnējam publiskajam piedāvājumam un oktobra vidū paziņoja par nodomu piesaistīt papildu kapitālu un iekļaut vērtspapīrus fondu biržā "Nasdaq Riga" un Londonas Fondu biržā. Prezentējot koncernu institucionālajiem investoriem Eiropā un ASV, tika saņemts apstiprinājums par investoru interesi ieguldīt kapitālu koncerna attīstībā, tomēr situācija finanšu tirgos neļāva saņemt apmierinošu cenas piedāvājumu par jaunajām akcijām. Izvērtējot situāciju kapitāla tirgos, 11.novembrī tika nolemts pārcelt akciju publisko piedāvājumu uz vēlāku laiku un izvērtēt citas kapitāla piesaistes iespējas.

"Citadeles" grupas akcionāru konsorcijs, ko vada investīciju kompānija "Ripplewood Advisors LLC", ir devuši būtisku ieguldījumu bankas attīstībā. Šogad jaunie akcionāri kopā ar bankas akcionāru Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku palielināja bankas "Citadele" kapitālu par 10 miljoniem eiro. Pašlaik bankas kapitāls ir 156,6 miljoni eiro. Jaunie akcionāri bankai nodrošinājuši tiešu pieeju augsta līmeņa speciālistiem ar starptautisku pieredzi banku biznesā un tehnoloģiju sektorā, kuri sniedz būtisku atbalstu, lai banka varētu attīstīties līdz ar globālajām tendencēm, skaidro "Citadeles" vadība.

Ar "Ripplewood Advisors LLC" atbalstu tika piesaistīta arī starptautiskā vadības konsultāciju kompānija "McKinsey&Company", kas, izvērtējot tirgus izaugsmes potenciālu, palīdzēja pilnveidot "Citadeles" grupas attīstības stratēģiju.

Šogad banka "Citadele" Latvijā turpināja strauju attīstību, piesaistot jaunus klientus. Trīs ceturkšņos Latvijā izsniegto maksājumu karšu skaits palielinājās par 49% salīdzinājumā ar šo periodu 2014.gadā.

Privātpersonu apkalpošanas jomā Latvijā bankas konkurētspēju stiprināja kredītkaršu un norēķinu karšu piedāvājumi un klientu lojalitātes programmas. "Citadele" turpināja stiprināt pozīcijas hipotekāro kredītu tirgū, piedāvājot arī kredītus ar valsts galvojumu pirmajai iemaksai ģimenēm ar bērniem. Trīs ceturkšņos summa, ko banka izsniedza hipotekārajā kreditēšanā Latvijas rezidentiem, bija par 27% lielāka nekā 2014.gada trešajā ceturksnī. Šogad palielināts ātrums patēriņa kredītu piešķiršanai. Trīs ceturkšņos bankas izsniegto patēriņa kredītu skaits Latvijā pieauga par 42%.

Mazo un vidējo uzņēmumu un korporatīvo klientu segmentā šogad trīs ceturkšņos, salīdzinot ar šo periodu 2014.gadā, "Citadele" ievērojami vairāk finansējusi lauksaimniecības un tirdzniecības nozaru uzņēmumus. Abas nozares ir iekļautas bankas prioritārajās nozarēs.

Privātā kapitāla pārvaldības jomā Latvijā kopš gada sākuma banka piesaistījusi vairāk nekā 1700 jaunus klientus.

Pašlaik 75% plus vienas bankas "Citadele" akcijas īpašnieks ir starptautiska investoru grupa, ko pārstāv investīciju kompānija "Ripplewood Advisors LLC". Otrs bankas akcionārs ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka, kuras īpašumā ir 25% mīnus viena akcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!