Finanšu ministrijas (FM) iecerētais minimālās algas palielinājums līdz 430 eiro ir pārlieku straujš un var izraisīt pretējus efektus iecerētajai nevienlīdzības mazināšanai sabiedrībā, uzskata Reģionālo attīstības centru apvienības (RACA) valdes priekšsēdētājs un Valkas mērs Vents Armands Krauklis.

"Finanšu ministrijas un valdības iecerētā nodokļu reforma, kas vērsta uz darbaspēka nodokļu sloga samazinājumu un nevienlīdzības mazināšanu sabiedrībā, kopumā ir atzinīgi vērtējama. Taču, kā Reģionālo attīstības centru apvienība jau iepriekš norādīja, reformas autori nav pietiekami rēķinājušies ar tās negatīvajām sekām uz pašvaldību budžetiem," norādījis Krauklis.

RACA ieskatā tik straujš minimālās algas pieaugums var likt uzņēmējiem samazināt strādājošo skaitu lielā finanšu sloga pieauguma dēļ.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka pētnieki – Tālis Laizāns un Roberts Šnikvalds – iepriekš RACA iepazīstināja ar FM nodokļu reformas ietekmes uz novada budžeta ieņēmumiem novērtējumu.

Pētījumā aplūkots, kā jaunā nodokļu politika ietekmētu Dobeles novadu, kas, kā norāda apvienībā, ir pašvaldība, kuras rādītāji atbilst vidējiem valstī. Pētījuma autori secinājuši, ka pašvaldībā ieņēmumi būtiski samazinātos un radīto deficītu varētu segt ar drastiskiem pasākumiem – ievērojamu kapitālieguldījumu samazinājumu un daudzu pašvaldības struktūru darbinieku atlaišanu. Tāpat minimālās algas celšana varētu paaugstināt novadā bezdarba līmeni no 7,3% līdz 9,2%.

Tāpat ziņots, ka koalīcijas partneru vidū panākta vienošanās minimālo algu nākamgad celt no pašreizējiem 380 eiro līdz 430 eiro.

Pret to savus iebildumus jau izteikusi Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, aicinot politiķus minimālo algu celt pakāpeniski, nevis uzreiz viena gada laikā par 50 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!