Foto: LETA
Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija noslēdz darbu pie 28 budžetu pavadošajiem likumprojektiem un sāk vērtēt likumprojektu "Par valsts budžetu 2018. gadam" un likumprojektu "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2018., 2019. un 2020. gadam" – iesniegtos vairāk nekā 100 priekšlikumus pirms galīgā lasījuma Saeimā.

Nākamā gada valsts budžeta likumprojektam un vidēja termiņa budžeta ietvara 2018.-2020. gadam likumprojektam kopumā iesniegti vairāk nekā 100 priekšlikumi.

Savukārt 28 likumprojektiem, kas saistīti ar valsts budžetu, tika iesniegti teju 300 priekšlikumi. Visus šos likumprojektus Budžeta komisija ir izskatījusi. Darbu pie tiem komisija sāka pirmdien un pabeidza trešdien.

Šonedēļ pabeigts darbs pie vairākiem likumprojektiem, par kuriem iepriekš bijušas plašas diskusijas. Piemēram, komisija galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Imigrācijas likumā, kas nosaka, ka turpmāk nosacījums par iemaksu valsts budžetā 5000 eiro apmērā atkārtotas termiņuzturēšanās atļaujas (TUA) pieprasīšanas gadījumā tiks attiecināts uz visiem TUA saņēmējiem, kuri tās ir saņēmuši par ieguldījumiem nekustamajā īpašumā, kapitālsabiedrībās un banku pakārtotajās saistībās.

Tāpat atbalstīts Sakrālā mantojuma saglabāšanas finansēšanas likuma projekts, kas paredz kārtību, kādā Latvijas valsts finansiāli atbalsta sakrālā mantojuma saglabāšanu un izpēti. Un, lai veicinātu profesionālās mākslinieciskās un zinātniskās jaunrades attīstību, atbalstīts Radošo personu statusa un profesionālo radošo organizāciju likuma projekts.

Plašas diskusijas pavadīja sagatavotos grozījumus Izglītības likumā, kas paredz deleģējumu Ministru kabinetam noteikt minimālo skolēnu skaitu vidusskolu klasēs.

Tāpat komisija noslēgusi darbu pie grozījumiem Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likumā. Grozījumi paredz, ka no nākamā gada ieviesīs PVN samazināto likmi 5% apmērā, un to piemēros svaigu augļu, ogu un dārzeņu piegādēm.

Vēstīts, ka Saeimas deputāti nākamā gada budžetā piedāvāja līdzekļu pārdali 223 miljonu eiro apmērā.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli valsts budžeta projektam iesniegtos priekšlikumus Budžeta komisija nosūtīja atzinuma sniegšanai Ministru kabinetam (MK). Valdība ceturtdien noraidīja visus deputātu papildu finansējuma priekšlikumus 2018. gada budžetā.

Tomēr valdība atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas priekšlikumu palielināt finansējumu internātskolu darbības nodrošināšanai. Valdība arī atbalstīja priekšlikumu pārdalīt 1 688 021 eiro, lai palielinātu Jēkabpils multifunkcionālās sporta halles būvniecības projekta un Valmieras Jāņa Daliņa stadiona rekonstrukcijas un vieglatlētikas manēžas celtniecības projekta īstenošanai 2018. gadā paredzēto finansējumu.

Plānots, ka galīgajā lasījumā par likumprojektu "Par valsts budžetu 2018. gadam" un "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2018., 2019. un 2020. gadam" un 28 pavadošajiem likumprojektiem Saeima lems 22. novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!